Mercedes testuje eSprinter v arktických podmínkách

Mercedes testuje eSprinter v arktických podmínkách
  • V útrobách eSprinteru je 55kWh baterie, která zaručuje dojezd 150 kilometrů
  • V případě 41kWh baterie se maximální hmotnost zvyšuje o 140 kilogramů

Na elektrické dodávkové vozy mají zákazníci stejné nároky jako na srovnatelná vozidla se spalovacími motory. Jedním z důležitých faktorů je naprostá spolehlivost, a to i v extrémních podmínkách. Právě na to byly zaměřeny zimní zátěžové testy vozu Mercedes-Benz eSprinter, při nichž vývojový tým ve švédském Arjeplogu po několik týdnů testoval výdrž této plně elektrické dodávky. Na zledovatělých silnicích a v hlubokém sněhu při teplotách klesajících až k -30 °C prokázal eSprinter svou odolnost, čímž dosáhl jednoho z důležitých milníků na své cestě k uvedení na trh ve druhé polovině roku 2019.

Vozy byly podrobeny řadě komplexních testů v náročném terénu areálu v blízkosti polárního kruhu. Vliv extrémního mrazu na ovládání a pohodlí byl zkoumán při jízdě na zamrzlém jezeře, zatímco chování po startu a odolnost vůči nízkým teplotám jízdních součástek, softwaru a uživatelského rozhraní ve speciálních chladicích komorách.

To, jak vozy reagují na rozdílné počasí, je při denním používání zásadní, což platí například pro rozvážkové služby. S dojezdem zhruba 150 kilometrů je eSprinter s kapacitou baterie 55 kWh navržen pro rozvážku na kratších vzdálenosti v centrech měst. Testy ve Švédsku prokázaly, že i při výše popsaných nepříznivých podmínkách mají zákazníci stále k dispozici dojezd zhruba 100 km.

Od našeho eSprinteru jsme toho během závěrečných zimních zátěžových testů chtěli opravdu mnoho,“ říká Benjamin Kaehler, ředitel eDrive@VANs v Daimler AG. „Byli jsme schopni prověřit, že je eSprinter bezpečný a skutečně spolehlivý, a to zejména v ohledu termo-managementu, tak důležitého v segmentu elektrických dodávek. Z výsledků jsme skutečně nadšení a těšíme se, až tento výjimečně spolehlivý produkt určený pro každodenní používání budeme moci nabídnout našim zákazníkům.“

Díky baterii s kapacitou 55 kWh je jeho dojezd stanoven na 150 kilometrů s maximálním nákladem 900 kilogramů. Pro individuální požadavky mohou zákazníci zvolit druhou baterii s kapacitou 41 kWh, díky níž se maximální hmotnost nákladu zvýší zhruba o 140 kilogramů na 1 040 kilogramů, s dojezdem zhruba 115 kilometrů.

Stejně jako v základní dieselové motorizaci má eSprinter s elektrickým pohonem výkon 85 kW a točivý moment až 300 Nm. Podobně jako u eVita může být maximální rychlost nastavena podle potřeb na 80 km/h, 100 km/h, nebo až 120 km/h.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze