Luxusní elektrický palác s ledničkou: Mercedes-Maybach EQS SUV naživo

Exkluzivní první dojmy a video
Luxusní elektrický palác s ledničkou: Mercedes-Maybach EQS SUV naživo
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Mercedes uvádí první Maybach s čistě elektrickým pohonem a my jsme ho exkluzivně již viděli v Portugalsku
  • Auto postavené na standardním EQS SUV má exkluzivní design i superluxusní interiér
  • Verze 680 nabídne výkon necelých 500 kW
  • Do Evropy se novinka dostane až v příštím roce, očekává se cena kolem 5 milionů Kč a výše

Pokud je vám i nejluxusnější Mercedes málo, je tu exkluzivní podznačka Maybach, v rámci které vychází upravené nejluxusnější Mercedesy s exkluzivním vzhledem, materiály, výbavou i širokými možnostmi individualizace. Jako Maybach si nyní můžete pořídit klasickou třídu S nebo také SUV GLS. O tom, že je o ně zájem, svědčí i prodejní čísla. Jen v loňském roce se totiž po celém světě prodalo na 22 tisíc Maybachů. Nyní ale Maybach vstupuje do doby elektrické a uvádí svůj první elektromobil. Na evropský trh dorazí sice až za rok, my jsme si ho ale měli exkluzivně možnost prohlédnout s předstihem v předpremiéře v Portugalsku, kde jsme mimo jiné testovali také zbrusu nové EQE SUV. Jaký je ultimátní elektrický luxus naživo? To napoví následující řádky a video.

Mercedes-Maybach EQS SUV – první pohled

To, že se chystá elektrický Maybach založený na největším EQS SUV, jsme věděli už dopředu, Mercedes totiž na autosalonu v Mnichově ukázal koncept. Ten byl, nutno uznat, značně extravagantní. Sériové provedení je ale decentnější a usedlejší a vizuálních úprav oproti klasickému EQS SUV není zas tolik. Zcela nová je skleněná maska s vloženými chromovými pásky, celkově přibylo chromu a po celém autě najdeme samozřejmě také rozesetá loga Maybach. Třeba na vnějším nástupním prahu, C sloupku nebo v předním difuzoru. Například zezadu, nebýt dvou chromových lišt a loga Maybach, nepoznáte rozdíl oproti klasickému EQS SUV. To je za mě dobře, Mercedes se drží na elegantní straně luxusu. Mercedes-Maybach EQS SUV tak působí exkluzivně, odlišuje se, ale není zbytečně opulentní či extravagantní.

Auto stojí na speciálních 21" nebo 22" kolech s disky s typickým plným Maybach středem. Velmi se mi líbí dvoubarevní lakování s tmavou horní částí, která auto opticky zeštíhluje. Hezkým prvkem je i tenká linka táhnoucí se podél celé karoserie. Velikostně se jedná o standardní obrovské EQS SUV s délkou 5,2 metru a rozvorem 3,2 metru. Zajímavé je, že Mercedes pro svou elektrickou Maybach prvotinu nezvolil standardní EQS, ale jeho SUV verzi. A ten důvod je jednoduchý: SUV verze dovoluje technicky zastavění luxusnějšího a většího interiéru.

Technika zůstala stejná jako u EQS SUV, navýšen byl ale výkon dvojice elektromotorů. Mercedes-Maybach EQS SUV se totiž jako první bude prodávat ve verzi 680 s výkonem 485 kW, což je o 85 kW více, než kolik umí nabídnout vrcholná verze 560 u „obyčejného“ EQS SUV. Masivní točivý moment téměř 1 000 Nm v kombinaci s vysokým výkonem dokáže 2,8 tuny těžké auto na stovku rozpohybovat za 4,4 vteřiny. V podlaze je pak umístěna baterie s využitelnou kapacitou 108 kWh, která se umí nabíjet maximálním výkonem 200 kW. Dojezd by pak měl atakovat 600 kilometrů dle WLTP, realita bude ale bude podle mého názoru kolem 450 kilometrů. Nechybí vzduchový podvozek, až o 10 stupňů natáčecí zadní náprava nebo odpojování předního motoru, když není potřeba.

Mercedes-Benz Maybach EQS SUV

Elektrická první třída

Co je ale u Maybachu nejpodstatnější? Interiér. Ten je zde na ještě vyšší úrovni než u standardního EQS SUV, který je sám o sobě luxusní. Celý interiér je kožený, tím mám na mysli skutečně celý. Například i spodní část B sloupku, kde skoro všechna auta mají obyčejný tvrdý plast, je potažena kůží. Až jsem se snažil sebevíc, na neušlechtilý materiál narazíte v interiéru velmi těžko. Vládne mu kůže, dřevo s otevřenými póry, kov, sklo, ambientní osvětlení a pohodlí. Kůže je navíc připravována a barvena přírodně a udržitelným způsobem. Například jen u sedadel se tímto novým procesem ušetří až 45 kilogramů soli, které by jinak byly potřeba. Mercedes v interiéru používá také recyklovanou ocel nebo hliník.

Mercedes-Benz Maybach EQS SUV

Zajímavost nás ale čeká už při otevření dveří. Po jejich otevření je slyšet elektromotor, který je aretuje v libovolné poloze. Dveře zatím nemají elektrický pohon, ale Maybach ho plánuje přidat po uvedení na trh. V zadní části ohromí novinka dvěma luxusními křesly ve stylu první třídy v letadle. Jsou samozřejmě plně polohovatelná a nechybí možnost jedním tlačítkem odsunout sedačku spolujezdce před vámi, vysunout si podnožku a užít si dokonalé pohodlí. K němu přispívá i masáž, jemné měkké polštářky na hlavové opěrce a roletky na všech oknech. Soukromí je rovněž komodita, které si zákazníci Maybachů velmi váží, Mercedes tak dokonce myslel i na takovou drobnost, jako je přidání malé „ploutve“ zevnitř k malému okénku zadních dveří tak, aby dovnitř nepronikly skutečně žádné zvědavé pohledy nebo fotoaparáty paparazzi.

Mezi křesly je masivní středový tunel s bezdrátovou nabíječkou, držákem na sklenky šampaňského (mimochodem potažené stříbrem), vyhřívané i chlazené držáky nápojů a dokonce i lednička. Tu lze v kufru velmi jednoduše jedním pohybem za madlo vyjmout, vyčistit a naplnit novým šampaňským. Za sedadly dokonce najdeme krásná dřevěná dvířka pro uložení skleniček na šampaňské. Vkusným prvkem je pak speciální lampička na C sloupku s integrovaným reproduktorem.

Maybach je o směsi luxusu a technologií. Standardem jsou 11,6" displeje vzadu i vyjímatelný tablet pro ovládání všeho, co je potřeba. Samozřejmostí je ultimátní set reproduktorů audiosystému Burmester 4D Surround včetně vibračních reproduktorů v sedadlech. Pro nabíjení elektroniky nechybí čtveřice USB-C. Pokud chcete místo relaxování pracovat, nechybí exkluzivní rozkládací stoleček.

Lednička v kufru a jeho speciální odhlučnění. I v kufru je všude kůže.

Ambientní osvětlení se skládá z 253 LED a zvolit si můžete jednu ze 64 různých barev. Samozřejmostí je pak parfémování interiéru a Mercedes uvádí pro tento model speciálně vyvinutou vůni „Číslo 12 MOOD Ebony“ se silnou esencí santalového dřeva. Tady se myslelo na vše. Také na odhlučnění, které je ještě na vyšší úrovni oproti klasickému EQS SUV. Přibyla další izolační vrstva na sklech včetně toho panoramatického na střeše, Mercedes si dal záležet zejména na odhlučnění zadní části z kufru, kde nově najdeme tlustou pevnou zástěnu zabraňující pronikání zvuku odvalujících se pneumatik z kufru do interiéru.

Skvělou úroveň pohodlí si užije také řidič, který má k dispozici prakticky stejný interiér jako u standardního EQS SUV, avšak s lepšími materiály a odhlučněním, dřevěným volantem, kovovými Maybach pedály a dalšími detaily. Nechybí Hyperscreen se všemi funkcemi.

Mercedes-Benz Maybach EQS SUV

Mercedes-Maybach tak jako značka vstupuje do éry elektrické s ultimátní kombinací luxusu, exkluzivity, pohodlí a technologií. Pokud si nové EQS SUV s logem Maybach pořídíte, můžete si být jistí, že budete na ulicích vyčnívat a budete mít značně unikátní elektrický vůz. Novinku si budou moci tento rok pořídit nejdříve v USA a až příští rok se dostane do Evropy. Cenu Mercedes zatím nezveřejnil, ale vodítkem nám mohou být ceny Mercedesu-Maybach GLS, který se na českém trhu prodává od 4,6 milionů korun. Se všemi exkluzivními a technologickými doplňky se však jeho cena vyšplhá až na 6,8 milionů Kč a podobné ceny lze očekávat i u nového Mercedes-Maybachu EQS SUV. Cena tedy bude dle očekávání stejně exkluzivní jako auto samotné.

Mercedes-Benz Maybach EQS SUV

Technické parametry Mercedes-Benz Maybach EQS SUV 680

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 5 125 × 1 959 × 1 721 mm, 2 800 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon484 kW, 658 koní, točivý moment: 950 Nm
Baterie112 kWh (108,4 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 200 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 22,5 kWh / 100 km, dojezd: 600 km
Cena od4 966 086 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze