Lucid začal doručovat první kusy 1 234koňového modelu Air Sapphire

1
Lucid začal doručovat první kusy 1 234koňového modelu Air Sapphire
Fotografie: Lucid Motors
  • Základní cena modelu Air Sapphire činí v přepočtu 5,8 milionů Kč
  • Jedná se o aktuálně nejrychlejší sériově vyráběný elektromobil

Vrchol značky Lucid Motors chce strčit do kapsy veškerou elektrickou konkurenci a zubí si brousí především na Teslu. Model Air ve specifikaci Sapphire se konečně dostává k prvním zákazníkům, jak píše electrek.co. Každý z nich si nyní může užívat výkon až 1 234 koní, brutální dynamiku a moře luxusu. Aby byly údaje konkrétnější, Lucid Air Sapphire nabízí pohon všech kol, tři elektromotory a točivý moment 1 940 Nm. Z nuly na stovku umí tento americký sedan zrychlit v čase 1,89 sekundy, což z něj dělá ještě rychlejší stroj, než je Tesla Model S Plaid. Ani po stránce nejvyšší maximální rychlosti se s 329 km/h nenechá zahanbit.

Nechybí ani 800V architektura, ultrarychlé nabíjení, tři elektromotory a vlastní vyvinutá technika zvládající extrémní zátěž. Oproti standardní verzi dostává edice Sapphire přepracované přední i zadní tlumiče, vylepšený systém řízení a jeden extra jízdní režim pro co nejlepší dynamiku. Dále tu máme jedinečný software adaptivního ovládání tlumičů, jiné naladění systému ABS, kontroly stability, posilovače brzd a elektronického posilovače řízení (EPS). O bezpečné zastavení se postarají karbon-keramické brzdy s 10pístkovými třmeny vpředu a kotouči o velikosti 420mm. Zadní kola „jistí“ 390mm kotouče se 4pístkovými třmeny.

A kolik vlastně stojí? Lucid si za model Sapphire účtuje 249 tisíc dolarů, což je skoro 5,8 milionů Kč. Za ně získáte luxusem překypující pětimetrový sedan, kterému v základu nechybí polozávodní pneumatiky se speciální směsí či zvukový systém Surreal Sound Pro s 21 reproduktory a audiem Dolby Atmos.

Technické parametry Lucid Air Sapphire

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 975 × 1 939 × 1 410 mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon907 kW, 1 234 koní, točivý moment: 1 940 Nm
Baterie112 kWh
Nabíjenírychlonabíjení: 300 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?
Cena od5 910 000 Kč