Lucid slevil z optimismu, možná zbytečně. Výroba totiž láme rekordy

Lucid slevil z optimismu, možná zbytečně. Výroba totiž láme rekordy
Fotografie: Lucid Motors
  • Lucid loni sliboval výrobu šesti až sedmi tisíc modelů Air za celý letošní rok
  • První pololetí však tento optimismus výrazně zchladilo
  • Aktuální čísla nicméně dávají naději na splnění slibů

Americký superelektromobil Lucid Air vstoupil na trh s aureolou technického pokroku, prémiové kvality, velkorysého dojezdu a špičkových výkonů. Jenže výroba se zpočátku rozjížděla velice ztěžka, což není v oboru u automobilek začínajících od nuly nic nezvyklého. Konkrétně se jí v tomto ohledu dařilo výrazně hůře než jinému podobně ambicióznímu startupu Rivian a za první ani druhé čtvrtletí se počty vyrobených aut nijak zásadně neodchýlily od čísla 700. Teprve za třetí čtvrtletí přišel zlom a produkci se podařilo více než ztrojnásobit na 2 282 vozidel.

Co se týče dodaných vozů, tam jsou čísla trochu skromnější; ovšem suma 1 398 kusů za třetí kvartál je rovněž suverénním rekordem. Za celý letošní rok už se do zákaznických garáží vydalo celkem 2 437 Lucidů, přičemž kumulativní počet od startu výroby už přesáhl číslo 2 500. Dle insideevs.com jde o předběžná čísla, ovšem měla by se hodně podobat těm definitivním. Aby bylo dosaženo původně slibovaného ročního počtu šesti až sedmi tisíc, muselo by se jich v posledním letošním čtvrtletí vyrobit mezi 2 313 a 3 313, což za současné situace není nereálné. Každopádně se očekává nový rekord v zákaznických dodávkách, které by měly přesáhnout 2 000 jednotek.

Vzhledem k tomu, že se Lucid v srpnu pochlubil celkem 37 000 rezervacemi na model Air, bude muset ještě dále zapracovat na navýšení produkce, aby klienti na svá auta nečekali několik let. Zdá se však, že z nejhoršího už je mladá automobilka venku.

Technické parametry Lucid Air Dream Edition Range

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 975 × 1 939 × 1 410 mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon696 kW, 947 koní, točivý moment: 1 390 Nm
Baterie118 kWh (100 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 300 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?
Cena od5 450 000 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze