Lotus už 7. září odhalí nový elektromobil Emeya. Co vše o něm víme?

Lotus už 7. září odhalí nový elektromobil Emeya. Co vše o něm víme?
Fotografie: Lotus
  • Lotus Emeya by měl díky baterii o kapacitě 112 kWh nabídnout dojezd až 644 km
  • Očekává se výkon přes 900 koní

Jak upozornila arenaev.com, Lotus odhalil jméno připravovaného plně elektrického sedanu. Vůz dříve známý pouze jako typ 133, o kterém jsme vás již informovali, se bude jmenovat Emeya. Společnost také zveřejnila krátkou videoukázku s tím, že oficiální odhalení je naplánováno na 7. září. Emeya přitom bude třetím elektromobilem značky po supersportu Evija a SUV Eletre.


Co nabídne Lotus Emeya?

Emeya údajně vyjede na 800V platformě Lotus Premium, která slouží také jako základ pro SUV Eletre. Očekává se, že bude mít baterii o kapacitě 112 kWh, která by mohla zprostředkovat dojezd až 644 km. Zaujmout má také rychlostí nabíjení, kdy energii z 10 % na 80 % doplní za pouhých 20 minut. Vůz také pravděpodobně využije dvoumotorové uspořádání s pohonem všech kol.

Základní varianta by mohla nabídnout výkon kolem 600 koní, zatímco verze s nejvyšším dojezdem by se měla pochlubit více než 900 koňmi. To znamená, že by se Emeya mohla stát konkurentem pro Porsche Taycan Turbo S a Teslu Model S Plaid. Maskovaný prototyp pak už dříve ukázal aktivní mřížku v masce s kosočtvercovými vzory, LiDAR, kamery místo zrcátek a vysouvací kliky dveří. Velká část interiéru by pak měla pocházet z dříve představeného modelu Eletre, počínaje sedadly až po volant. Také již víme, že interiér bude čtyřmístný a podélně rozdělený středovým tunelem, zřejmě dojde i na velkou prosklenou střechu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze