Lincoln začíná rozsáhle elektrifikovat. Dříve, než původně zamýšlel

1
Lincoln začíná rozsáhle elektrifikovat. Dříve, než původně zamýšlel
Fotografie: Lincoln
  • Luxusní divize Fordu vyrábí v současné době pouze SUV
  • Právě ta se brzy dočkají ekologických pohonů

Server insideevs.com s odvoláním na dobře informované zdroje uvádí, že značka Lincoln plánuje uvést do roku 2026 nejméně pět bateriových SUV. Údajně nahradí či doplní stávající spalovací modely Corsair, Nautilus, Aviator a Navigator. Pokud je to pravda, znamenalo by to urychlení elektrifikace, protože ještě loni automobilka prohlásila, že do roku 2030 uvede čtyři elektrické modely, z toho první již tento rok. Prvním by měl být crossover velikosti Aviatoru, který naběhne do výroby na přelomu let 2024/2025 v závodě Oakville, Ontario. Ten je právě nyní za 1,5 miliardy dolarů (32 miliard korun) proměňován na produkci elektromobilů.

V Oakville by se mohly v letech 2025 a 2026 začít produkovat několik dalších elektrických crossoverů, včetně případných náhrad malého Corsairu a středně velkého Nautilu. To ale údajně zatím není rozhodnuto definitivně. Menší modely by mohly využít vylepšenou platformu Fordu Mustang Mach-E, ty vrcholné, včetně očekávané alternativy k high-endovému Navigatoru, by měly sdílet novou, ryze elektrickou platformu, společnou s novou generací Fordu F-150 Lightning.

Elektrifikace prémiové značky Lincoln je klíčovou součástí investičních záměrů Fordu do roku 2030, na které člen „Velké trojky“ alokoval 30 miliard dolarů (640 miliard korun). Automobilka by se údajně ráda stala „jasnou dvojkou“ mezi severoamerickými výrobci, hned po zatím bezkonkurenční Tesle.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Je to hezke, ze se vsichni pousti do elektrifikace drive nez puvodne planovali, ale napada me jestli tohle prekotne tempo nebude nakonec kontraproduktivni.
Kdyz ctu jak automobilky investuji miliardy do uprav tovaren tak si rikam, ze ted nakoupi linky na vyrobu soucasnych motoru a baterii a jak dlouho nam pak budou tyhle soucasne technologie vnucovat aby se jim ty investice vratili, kdyz jejich potencial k vylepseni je jeste obrovsky…?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze