Koncept od Lexusu dostal autonomní řízení. V praxi ho uvidíme v roce 2020

Koncept od Lexusu dostal autonomní řízení. V praxi ho uvidíme v roce 2020
  • Na tokijském autosalonu se ukázal koncept Lexus LS+
  • Komunikací s datovým centrem dokáže aktualizovat svůj systémový software
  • V roce 2020 by systém měl zvládat jízdu po dálnici bez zásahu řidiče

Tokijský autosalon je v plném proudu, a tak se k nám dostávají informace o nejedné novince. Dnes se podíváme na Lexus, který se blýskl konceptem LS+, který dostal autonomní řízení.

LS+ Concept je koncepčním vozem, který poodhaluje budoucí podobu modelu LS. Zaujme výrazem vlajkové lodi a ukazuje na příští generaci designu vozů Lexus postaveného na vlastní filozofii L-finesse. LS+ Concept kromě výrazně upravené masky chladiče ve tvaru vřetene s velkou clonou, napomáhající k lepšímu chlazení a optimální aerodynamice, ukazuje prozíravost návrhářů např. prostřednictvím laserových světlometů.

Technologie autonomního řízení chce Lexus uplatnit v podobě pomocníka „Highway Teammate“, jenž by výhledově od roku 2020 měl umožňovat jízdu bez zásahu řidiče od nájezdu na dálnici až po její opuštění. Uvedenou technologií je vybaven též model LS+ Concept. Tyto technologie řízení, využívající palubní systémy rozpoznávání, rozhodování a ovládání v závislosti na aktuálních dopravních podmínkách, již dnes umožňují na dálnicích automatické zařazování vozidla do jízdního pruhu, přejíždění z pruhu do pruhu a odbočování, resp. udržování vozidla v jízdním pruhu i udržování odstupu mezi jedoucími vozidly.

LS+ Concept dokáže díky komunikaci s datovým centrem aktualizovat svůj systémový software a doplňovat tak podle potřeby nové funkce. Vysokou úroveň autonomního řízení zajišťuje technologie umělé inteligence trénovaná na základě tzv. velkých dat (vč. informací o vozovkách a jejich okolí). Vůz, jenž se dokáže vyvíjet společně se svým uživatelem, naznačuje možnosti nového věku, v němž se automobily mohou stát opravdovým partnerem lidí.

Zdroj: lexusnews.eu

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze