Kolik GM prodělá na každém prodaném Chevroletu Bolt?

Kolik GM prodělá na každém prodaném Chevroletu Bolt?
Fotografie: Chevrolet
  • Údajně má jít až o 9 tisíc dolarů na jednom autě
  • V minulosti ztrátu na modelu Fiatu 500e potvrdil i Sergio Marchionne
  • Dojezd Chevroletu Bolt je dle NEDC až 500 kilometrů

Už v minulosti se na veřejnost dostávaly informace, že elektromobily jsou pro některé automobilky dost ztrátový byznys, a to i přes poměrně výrazné navýšení prodejní ceny oproti stejným modelům se spalovacím motorem. Nově je k dispozici informace, že automobilka Generals Motors by na každém prodaném Chevroletu Bolt mohla tratit až 9 tisíc dolarů, tedy asi 228 tisíc korun českých.

Bloomberg tvrdí, že ztráty pramení ze snahy dostat na trh jeden z prvních cenově dostupných elektromobilů s rozumným dojezdem. Bohužel především v Evropě jsou emisní normy neúprosné a automobilky se musejí vejít pod určité hranice. Za každé jejich překročení jsou finančně sankcionovány a rozhodně nejde o zanedbatelné částky. I proto se dnes na automobilový trh řítí jeden elektromobil vedle plug-in hybridu.

Už dříve řekl Sergio Marchionne, CEO Fiat a Chrysler, že na každém prodaném Fiatu 500e automobilka prodělává 14 tisíc dolarů, což zhruba odpovídá 355 tisícům korun. Předpokládá se však, že se ztrátovost vyrovná díky tomu, že model Bolt přiláká spoustu zákazníků, kteří si v budoucnu koupí další automobily stejné značky. Chevrolet Bolt jistě není posledním elektromobilem od GM, na který se můžeme těšit. Spekuluje se i o elektrickém pick-upu a SUV.

Chevrolet Bolt se na evropském trhu bude prodávat pod názvem Opel Ampera-e. Dle NEDC má tento model na jedno nabití urazit až 500 kilometrů. V USA po odečtení všech dotací cena startuje na 29 995 dolarech, tedy 760 tisících korunách.

Zdroj: carscoops.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze