Chevrolet Bolt míří na další trh. Budete překvapeni, o jaký jde

Chevrolet Bolt míří na další trh. Budete překvapeni, o jaký jde
Fotografie: Chevrolet
  • Jako první si budou moci kvality Chevroletu Bolt ověřit zákazníci v Jižní Koreji
  • Například v USA Chevrolet Bolt není celoplošně k dispozici, stejně jako například v Norsku, které patří mezi nejvyvinutější trhy co se elektromobility týká
  • V Evropě se Bolt EV bude prodávat jako Ampera-e, dojezd dle NEDC je 500 kilometrů a cena má startovat pod jedním milionem korun

Chevrolet Bolt, který se na evropském trhu bude prodávat jako Opel Ampera-e, nyní mohou předobjednávat zákazníci v Jižní Koreji. Příchod na tamní trh se očekává začátkem dubna. V USA dodávky Chevroletu Bolt EV ještě celopološně neodstartovaly a podobně je na tom například Norsko, kde je všeobecně velká poptávka po elektromobilech. Tam však prodej ještě vůbec nezačal. Proč prodej začne zrovna v Jižní Koreji nejspíše, to ví nejspíš jen samotná automobilka.

Pravda je, že 19. března probíhal již čtvrtý ročník International Electric Vehicle Expo, což automobilka GM využila k zahájení příjmu předobjednávek na Chevrolet Bolt. V minulosti se psalo o tom, že GM údajně prodělá až devět tisíc dolarů na jednom autě, a to především kvůli snaze dostat na trh jeden z nejlevnějších elektromobilů s rozumným dojezdem. To samé zmiňoval i Sergio Marchionne, CEO koncernu Fiat Chrysler Automobiles. Ten pro změnu mluvil o Fiatu 500e a sumě 14 tisíc dolarů. Tu údajně Fiat prodělá na každém prodaném elektrickém Fiatu 500.

Na evropském trhu se bude Chevrolet Bolt prodávat jako Opel Ampera-e. Dle NEDC má dojezd 500 kilometrů, což je jednoznačně nejvíce z konkurence jako BMW i3 nebo Nissan Leaf. Na svědomí to má 60kWh baterie, zatímco konkurence má baterii o polovinu menší. Výkon 204 koní rozhýbe Amperu-e na 50 km/h za 3,2 sekundy, na stovku o 4,1 vteřiny později. V České republice se má vůz dostat do prodeje v roce 2018. Cena má být pod hranicí jednoho milionu korun, ale zda opravdu půjde 37 495 dolarů, za které se Bolt EV bude prodávat v USA, si nejsme tak jisti.

Technické parametry Chevrolet Bolt (2016)

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 166 × 1 765 × 1 594 mm, 1 625 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon150 kW, 200 koní, točivý moment: 360 Nm
Baterie60 kWh
Nabíjeníkonektory: Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 320 km
Cena od900 000 Kč

Zdroj: cleantechnica.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze