Opel Ampera-e v Paříži: dojmy, fotogalerie a videopohled

  • Na pařížském autosalonu jsme podrobněji prozkoumali Amperu-e
  • Elektromobil s reálným dojezdem kolem 400 kilometrů dorazí na trh na jaře 2017
  • Zpracování interiéru bohužel působí poměrně lacině

Na veletrhu v Paříži jsme měli možnost vyzkoušet nový elektromobil, který se chystá na evropské trhy už za několik měsíců. Amperu-e jsme samozřejmě nemohli zatím prohnat na polygonu nebo silnicích, avšak nabrali jsme pro vás alespoň statické první dojmy. Jaká tedy Ampera-e vlastně je?

Opel Ampera-e – pařížský autosalon 2016

Opel u svého nového elektromobilu vsadil vše na jedinou kartu – dojezd. Ten je s teoretickou hodnotou 500 kilometrů podle NEDC cyklu momentálně ze všech elektromobilů mimo Teslu nejlepší. BMW i3 nebo Nissan Leaf dojedou kolem 300 kilometrů, nejprodávanější evropský elektromobil ještě méně. A na stánku tuto skutečnost Opel mohutně propaguje.

Na výlet bez obav

I pokud odhlédneme od dojezdu, je Ampera-e rozhodně elektromobilem, o kterém stojí za to uvažovat. Má relativně kompaktní rozměry, přesto uvnitř nabídne překvapivě dostatek prostoru. Designově také nevypadá špatně a zaujme i připojením na internet nebo chytrou aplikací pro ovládání vozu. Pochválit musíme také velmi dobrou dynamiku. Výkon 204 koní stačí ke zrychlení z 0 na 50 km/h za 3,2 vteřiny, na stovce jste z nuly za 7,3 vteřiny.

Stavba auta je samozřejmě vyšší, a to kvůli sendvičové podlaze, ve které se nachází 60kWh akumulátory. Ostatně je vidět, jak se podlaha u sedadla řidiče zvedá. Baterie nabijete klasicky skrze konektor Mennekes, ale k dispozici je také standard pro rychlonabíjení Combo. Zatímco zvenku tedy proporcemi Ampera-e připomíná spíše menší MPV, uvnitř takový pocit nemáte. Může za to vysoko položená přístrojová deska, vůči které sedíte poměrně nízko. Z auta tak není zdaleka takový rozhled, jak by se mohlo zdát. I tak je ovšem velmi dobrý, a to zejména do stran díky velkým bočním oknům i malým okénkům hned za masivními A sloupky.

Design je samozřejmě otázkou individuálního vkusu, přesto si troufáme říci, že Ampera-e vypadá vzhledem k ceně a cílové skupině dobře a mezi ostatními auty se určitě neztratí.

Prostorný, ale levný interiér

Velmi příjemně překvapí vnitřní prostor interiéru, který je vzdušný a široký. Velmi pak potěší velký prostor na zadních sedadlech. Pokud jsem si se svými 185 centimetry sedl dozadu, mohl jsem si na zadních sedadlech dát relativně pohodlně i nohu přes nohu. Sedadla jsou spíše městského typu, boční vedení tedy celkem chybí. O to pohodlněji se však nastupuje, a to i díky výše položené podlaze. Kufr má průměrný objem, pozitivní ale je, že má relativně velkou hloubku a baterie z něj žádný prostor neukusují. Ideální městské a příměstské rodinné auto, chtělo by se říct.

Kufr má průměrný objem, pozitivní ale je, že má relativně velkou hloubku a baterie z něj žádný prostor neukusují.

Všeobecně však zklamou levné tvrdé plasty, které celkový dobrý dojem z designově povedeného interiéru sráží. Vzhledem k drahým technologiím a na elektromobil relativně nízké pořizovací ceně je vidět, že se v tomto ohledu šetřilo, kde se dá. Kompletně tvrdé jsou i vrchní výplně dveří nebo vršek přístrojové desky, tedy povrchy, které se pomalu automobilky učí dělat příjemně měkčené i v těch nejnižších cenových kategoriích. Škoda.

Chytré funkce v základu

Opel to však zachraňuje nápaditými řešeními a povedeným designem. Zaujme dvojice displejů s hravým, ale stále přehledným prostředím. Pozitivní je také rychlé ovládání infotainmentu na velkém 10,2palcovém displeji uprostřed. Nechybí technologie Android Auto a Apple CarPlay pro snadné propojení telefonu, auto je také stále připojeno na internet a kromě využívání on-line aplikací je možné ho i vzdáleně ovládat přes aplikaci OnStar. Co si ale Opel mohl odpustit, jsou odpudivá gumová tlačítka na volantu, kterými se ovládá displej před řidičem. Naopak pozitivně hodnotím hned čtveřici USB portů pro nabíjení vaší neustále žíznivé mobilní elektroniky – dva jsou vepředu, dva vzadu. Svůj telefon si můžete nabít dokonce i bezdrátově.

Opel Ampera-e na nás udělala vcelku dobrý dojem, který si trochu kazí zpracováním interiéru jako takového. Pokud se potvrdí zatím spekulovaná cena pod milionem korun, může jít o poměrně zajímavý elektromobil, který bude vynikat dlouhým dojezdem, slušnou výbavou i prostorností. Na evropský trh se má dostat na jaře roku 2017.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze