Kia v Ženevě ukáže koncept dalšího elektromobilu. Uvnitř nabídne 21 displejů

aktualizováno
Kia v Ženevě ukáže koncept dalšího elektromobilu. Uvnitř nabídne 21 displejů
  • Kia má momentálně v nabídce elektrický Soul a novinku v podobě Kia e-Niro
  • Elektrifikované modely v Ženevě ukáže také například Subaru nebo Audi
  • V konceptu je použito 21 samostatných obrazovek s vysokým rozlišením

Aktualizováno 27. 2. 2019 10:15

Společnost Kia Motors Europe zveřejnila nové fotografie výrazného konceptu elektromobilu, který se chystá představit na mezinárodním ženevském autosalonu 2019. „Kia je hrdá na svoji schopnost překvapovat, a proto jsme se chtěli posunout od racionálna a zaměřit se spíše na emoce i vřelejší a lidštější přístup k elektrifikaci. Elektřina je koneckonců nedílnou součástí každého atomu – je to energie, která proudí námi samotnými a je všude kolem nás na naší planetě. Využíváním jejích možností kráčíme od jedné inovace k druhé,“ říká Gregory Guillaume, viceprezident pro design ze společnosti Kia Motors Europe.

Ve snaze chytře pojmout kultovní „tygří“ masku Kia nějak nově pak koncept používá výraznou podsvícenou masku, která obepíná jednotky světlometů, čímž vytváří výrazný a rozpoznatelný světelný motiv, okamžitě hlásající skutečnost, že toto je Kia pro 21. století.

Kia - koncept elektromobilu

Čelní sklo i střechu tvoří jediný skleněný panel, ubíhající od základny předního A-sloupku dál přes kabinu, čímž tvoří ohromné střešní okno, a následně se zužuje do dvojitého vytvarování nad prostorem pro zadní cestující. Módní tvary s masivními boky karoserie a úzkým prosklením jsou ještě zdůrazněny nepřehlédnutelným dynamickým pruhem, jenž vede od předního A-sloupku až po zadní C-sloupek.

Guillaume se svým týmem plně zužitkoval podvozkovou architekturu čistě elektrického hnacího ústrojí ve prospěch co největší kabiny, kde vznikl vzdušný a prostorný interiér. Coby vtipnou odpověď na současnou posedlost celého odvětví neustálým zvětšováním palubních displejů je v konceptu použito 21 samostatných obrazovek s vysokým rozlišením. Tyto se harmonicky stáčejí napříč celou horní částí přístrojové desky v uspořádání, které budí dojem nahodilosti a současně i logičnosti.

Kia - koncept elektromobilu

Věřím, že náš neortodoxní přístup k elektrifikaci nabudil naši kolektivní představivost,“ říká Guillaume. „Umožnil nám uvažovat nad budoucností, ve které jsou atraktivní a dynamická vozidla jako toto nedílnou součástí našich požadavků na mobilitu. A jeho poselství je jasné – je čas popustit uzdu naší představivosti, přestat žasnout a vyrazit na cestu!

Nový koncept Kia bude odhalen 5. března 2019 na mezinárodním ženevském autosalonu.

Původní informace z 21. 2. 2019

Ženevský autosalon se blíží. Víme, že své elektrifikované modely, nebo aspoň koncepty, ukáže nejen Subaru, ale také Audi. A nyní k nim přibývá také Kia. Právě korejská automobilka se pochlubila tím, že právě v Ženevě odhalí 5. března 2019 nový koncept elektromobilu. Koncepční model, za jehož podobou stojí evropské návrhářské centrum Kia ve Frankfurtu, je vizuálním zhmotněním snah automobilky posunout se kupředu ve vzrušujícím odvětví elektrifikace. Alespoň tak zní vyjádření automobilky. Tak uvidíme, co přesně nás v Ženevě na stánku Kia bude čekat.

Smyslem automobilového designu je získat si srdce a rozbušit jej o něco rychleji a déle – a domníváme se, že neexistuje naprosto žádný důvod, proč by tomu mělo být u elektromobilů jinak,“ říká Gregory Guillaume, viceprezident pro design ze společnosti Kia Motors Europe. „Naší představou byl čistě elektrický vůz, který zareaguje na obavy zákazníků ohledně dojezdové vzdálenosti, výkonu, dobíjecích sítí a jízdní dynamiky, ale který vám současně svým vzhledem nažene husí kůži a za jízdy způsobí mrazení v týlu,“ vysvětluje Guillaume. „Náš čistě elektrický koncept byl proto navržen tak, aby vám nejen rozproudil krev v žilách, ale také naznačil směr našeho holistického a emotivního přístupu k elektrifikaci.“

Kia ve svém repertoáru už čisté elektromobily má. Tím starším je Kia Soul EV. Atraktivnější je však model Kia e-Niro, který se představil na pařížském autosalonu. V útrobách můžete mít až 64kWh baterii s dojezdem 450 kilometrů na jedno nabití. Kia e-Niro se připojuje ke stávající rodině Niro v hybridním a plug-in hybridním provedení, pro které se od uvedení v roce 2016 rozhodlo přes 200 tisíc zákazníků po celém světě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze