Kdo je nejrychlejším crossoverem světa? Jméno vás dozajista překvapí

Kdo je nejrychlejším crossoverem světa? Jméno vás dozajista překvapí
  • Motor o objemu 2,4 litru dává výkon více jak 600 koní
  • Při testování odešli jako poražení modely McLaren 650S Spyder, Porsche 911 GT3 RS a Nissan GT-R Nismo

Soutěže o to, zda je rychlejší model této nebo oné automobilky, jsou nesmírně populární. Automobilky chtějí ukázat, že umí postavit rychlé modely, a to i za předpokladu, že vůz, který zajede rychlostní rekord, má poté s tím sériovým společného jen pramálo.

Toyota C-HR (2016)

Jméno, které drží titul nejrychlejšího crossoveru světa, vás nejspíše překvapí. Jde o vytuněnou Toyotu C-HR. Ta při testování porazila i McLaren 650S Spyder, Porsche 911 GT3 RS a Nissan GT-R Nismo. Tento model japonská automobilka představila společně s kolekcí modifikovaných modelů Camry na veletrhu Specialty Equipment Market Association (SEMA) v Las Vegas.

Verze R-Tuned je upravený čtyřválec 2AZ-FE o objemu 2,4 litrů s pro něj speciálně určeným systémem turbo DG-Spec Garrett, který pohání přední nápravu. Po tuningu motor získal výkon více než 600 koní a točivý moment 745 Nm. Sériovou převodovku CVT nahradila sportovní manuální skříň Toyota E-Series. Hmotnost vozu činí 1 342,6 kg.

Podvozek crossoveru od Toyoty rovněž prošel zásadními změnami. Automobil dostal závodní brzdy Brembo, radiální pneumatiky Toyo Proxes RR 275/35R-18, nastavitelné zavěšení DG-Spec Motion Control Suspension a sportovní tlumič.

Kolikrát se pozastavujeme nad výkonem čtyřválcových motorů, které nemají problém dnes atakovat hranici 300 koní. Ovšem aby z nich někdo vymáčkl více jak 600 koní, to je už na pováženou. Toyota by se tak mohla vytáhnout a udělat i nějaké sportovní provedení hybridní varianty C-HR.

Toyota C-HR prošla naším testem, kde se nám líbil její design, který jde jinou cestou. Pokud si model C-HR koupíte, na silnici se budete značně odlišovat.

Technické parametry Toyota C-HR (2016) Hybrid

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 360 × 1 795 × 1 555 mm, 1 535 kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: přední
Výkon90 kW, 122 koní, točivý moment: 142 Nm
Baterie1,31 kWh
Nabíjení
Spotřeba?
Cena od629 900 Kč

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze