Káva už nejspíš nebude pohánět jen lidi, ale také autobusy

Káva už nejspíš nebude pohánět jen lidi, ale také autobusy
  • Startup bio-bean spolupracuje na projektu se společností Shell
  • O pohon se stará kávové biopalivo, které je vyráběno z použité kávy
  • Společnost vyrobila 6 tisíc litrů kávového oleje, což postačí jednomu autobusu na celý rok

Nový autobus veřejné dopravy se objevil v Londýně. Na tom by nebylo nic zvláštního, jenže tento autobus nejezdí ani na naftu, ani na benzin, ani na CNG a ani na elektřinu, nýbrž na kávu. Ano, čtete dobře, na kávu.

Britský startup bio-bean spolupracuje se společnost Shell na výrobě kávového biopaliva, které by mohlo nahradit naftu v britských autobusech. Společnost vyrobila 6 tisíc litrů kávového oleje pro pilotní projekt. Takové množství dokáže pohánět jeden autobus celý rok.

Je to skvělá ukázka toho, co lze vytvořit z odpadů, který by skončil jako nevyužitý zdroj,“ řekl zakladatel společnosti bio-bean Arthur Kay.

Společnosti sbírá použitou kávu z restaurací a dopravuje ji do svého recyklačního centra. Tam je vše vysušeno a je z kávy vytažen kávový olej. Poté se olej smísí s jinými palivy, čímž vzniká kávové biopalivo. Takto se dá hodně laicky popsat, jak celý postup funguje.

Bio-bean odhaduje, že Británie vyprodukuje 500 tisíc tun kávy za rok. Většina z toho končí na skládce. Momentálně nemá společnost žádnou dohodu s Londýnem či britskou vládou, ale doufá, že najdou společnou řeč a zároveň se povede najít nové trhy.

Vemte si, jaký zde existuje potenciál, když v USA se vypije 400 milionů šálků kávy každý den,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

Zdroj: money.cnn.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze