Jakarta ePrix v ohrožení? Přípravy okruhu brzdí zpoždění

Jakarta ePrix v ohrožení? Přípravy okruhu brzdí zpoždění
Fotografie: Pixabay
  • Pro závod v hlavním indonéském městě je zatím připraveno zhruba 50 procent trati
  • Stavbaři začali další práce se zpožděním 14 dní
  • Hotovo musí být na začátku března, aby mohl být okruh řádně homologován
  • Jakarta ePrix je devátou zastávkou v aktuálním kalendáři Formule E

Závod v ulicích Jakarty, hlavním městě Indonésie, si od počátku prochází četnými problémy. Premiérová ePrix se tu měla konat už v roce 2020. Jenomže nejprve zasáhl COVID–19, posléze i politické a územní nesnáze. Prvotní záměr, který odsouhlasilo i vedení města, měl přivést elektrické formule do centra. Do historické části Monas. Následně byl plán kvůli uvedeným překážkám svržen ze stolu. Ten aktuální počítá s uskutečněním závodů v příbřežní čtvrti Ancol. Jet by se zde mělo už 4. června při deváté zastávce v kalendáři. V současné době probíhá fáze zadávání veřejných zakázek místním stavbařům. I to se ale neobešlo bez průtahů. Zahájení prací bylo naplánováno na 15. ledna. Komplikovaný výběr zhotovitele ale termín odsunul až na konec ledna.


Činovníci z řad vedení seriálu (Formula E Operations) se proto již několikrát vydali místo navštívit, aby se ujistili, že přípravy i přes prvotní zpoždění probíhají v časovém rámci. Termín dokončení příprav je stanoven na přelom února a března. Současný šéf Formule E Alberto Longo the-race.com sdělil, že hotových je přibližně 50 procent okruhu. „Plán je dokončit přípravy nejpozději do 2. nebo 3. března. Ještě předtím tam pojedeme my i FIA, abychom zkontrolovali, jak práce probíhají a snad budeme moci začít s homologací trati. Zatím chci říct, že jde vše podle plánu. Máme podporu nejen soukromého sektoru, ale co je důležitější, i podporu sektoru veřejného. Stojí za námi guvernér i prezident země,“ prohlásil Alberto Longo.

Dohoda o pořádání závodů v Jakartě byla vytvořena s dlouhodobějšími záměry až do roku 2024. Další sezóna počítá s dalším rozšířením kalendáře o nové destinace. Jednat by se v prvé řadě mělo o návrat do Číny a dále se mluví o Indii, JAR, Nizozemí i Jižní Americe. Jak potvrdil Longo, jednání v současné chvíli probíhají s šesti potenciálními městy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze