Jaká byla hlavní témata výroční schůze CAR4WAY?

8
Jaká byla hlavní témata výroční schůze CAR4WAY?
  • V současné nabídce je 600 sdílených vozů včetně 40 vozů Volkswagen e-Golf a nadále se rozrůstá
  • Od října se projekt rozšíří i do Brna a v budoucnu i do dalších velkých měst
  • Každý vůz je maximálně po 20 tisících kilometrech nebo po roce a půl nahrazen

Na schůzi hlavních představitelů společnosti CAR4WAY se neřešila pouze budoucnost, ale také shrnutí 4letého působení společnosti na poli sdílení automobilů. Povědomí o sdílené ekonomice roste a s ním také povědomí o výhodách carsharingu. Společnost CAR4WAY působí na poli sdílení vozů již 4 roky a za tuto dobu ušla dlouhou cestu plnou inovací a historických průlomů. Jako zakládající člen Asociace českého carsharingu pomohla definovat legislativní základy pro provozování sdílení automobilů v Praze. V aktuální nabídce je 600 vozů.

CAR4WAY

Posledním významným milníkem je současné zavedení volného carsharingu s možností parkovat bezplatně v modrých a fialových zónách po celé Praze. To znamená zjednodušení parkovaní v už tak přeplněné metropoli, ale také konec striktního vracení vozu do stejné lokality.

V současné době je CAR4WAY největším poskytovatelem carsharingu v ČR, a to nejen do počtu aut, ale také do rozmanitosti vozového parku. V září byl dodán jubilejní tisící vůz Škoda od počátku fungování tohoto projektu. Nyní jsou v nabídce vozy Škoda Citigo, Fabia, Rapid a Octavia Combi, dále užitkové vozy Volkswagen Caddy a Transporter a nedílnou součástí je také 40 elektromobilů značky Volkswagen e-Golf, Škoda chce mimo jiné začít dodávat i modely kategorie SUV. Jednou z podmínek a standardů týkajících se jednotlivých vozů flotily je, že vůz nikdy nepřekročí hranici 20 000 ujetých kilometrů, nebo je maximálně po roce a půl nahrazen. Tím je garantována jeho špičková kvalita a technická způsobilost.

Ekologická stránka celého projektu je jedním z hlavních pilířů. Statisticky jeden sdílený vůz nahradí 8 až 12 nevyužívaných a převážně starých vozů, kterých je nejen po Praze stále mnoho. Také využívání elektromobilů značně ulehčuje našemu životnímu prostředí, a právě v elektromobilitě vidí společnost další potenciál a možnost rozvoje. Připravuje se rozšířit vozový park o další elektrické vozy Volkswagen a nově také Škoda a věří, že právě tyto vozy si co nejdříve najdou svou pevnou pozici ve flotile.

CAR4WAY si dává za cíl rozšířit službu carsharingu i do dalších velkých měst a provázat tento způsob dopravy s tradičními veřejnými dopravními prostředky. Od října do května 2019 chce společnost rozšířit svoji nabídku mobility o další službu či lokalitu a udržet si tak svou průkopnickou pozici v poskytování mobility v ČR. Již od října se projekt rozjíždí i v moravské metropoli. V první vlně bude pro brněnské zákazníky připraveno 50 vozů automobilky Škoda, a to modely Fabia, Rapid a Octavia Combi. Tento počet se bude v budoucnu nadále zvyšovat.

CAR4WAY v číslech? Největší počet rezervací jednoho zákazníka je 729, při kterých ujel 10 234 kilometrů. Největší počet kilometrů ujetých jedním zákazníkem je 16 075 kilometrů při pouhých 59 rezervacích. Nejdelší trasa jednoho zákazníka byla více než 1 214 kilometrů do italského Capoliveri. Celkový počet ujetých kilometrů za jeden rok se oproti loňsku více jak zdvojnásobil, celkově vzrostl téměř o 131%. K nejčastěji rezervovaným vozům patří modely Citigo, Fabia a Rapid, celkový počet rezervací těchto modelů překonal hranici 45 000.

Diskuze ke článku
Jiří Švarc
Jiří Švarc
Opravte si prosím, Škoda Citygo neexistuje.
Servicecfw
удалите,пожалуйста! .


bo.ri.s1977.g.orb.u.no.v@gmail.com
Servicetnj
удалите,пожалуйста! .


bor.i.s1.97.7.g.or.b.unov@gmail.com
Pavlosxag
удалите,пожалуйста! .







sh.i.na.m.i.n.s.k2.01.5@gmail.com

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze