Jak se rodí Volvo?

Podívejte se s námi do vývojových laboratoří ve Švédsku + VIDEO
Jak se rodí Volvo?
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Volvo má ve svém závodě Torslanda ve Švédsku i rozsáhlé vývojové laboratoře
  • Nachází se zde nejmodernější laboratoře pro testování baterií, větrný tunel, simulátor jízdních vlastností a další vývojová střediska
  • Pod taktovkou čínského vlastníka zůstává vývoj z velké části ve Švédsku

Volvo prochází velkými změnami a do roku 2030 chce prodávat jen čistě elektrické vozy. Pod taktovkou svého čínského majitele Geely představuje další nové elektrické modely. K dosavadním vozům EC40 a EX40, které jsme mimochodem měli možnost ve Švédsku v jejich nejnovějším modelovém roce otestovat, přibyly na trhu letos dvě novinky. Nejmenší EX30 se stalo bestsellerem na českém i evropském trhu a vlajkové EX90 má za úkol přinést to nejlepší a oslovit zákazníky dosavadního modelu XC90 a přenést je do doby elektrické.

Jak se vyvíjí nová Volva ve Švédsku? Unikátní reportáž

Nabízelo by se, že se vývoj a výzkum kompletně přesune do Číny, ale opak je pravdou. Volvo zůstalo velmi autonomní a design, výzkum i vývoj pro velkou část toho, co dnes dělá Volvo Volvem, probíhá stále v centrále poblíž švédského Göteborgu, konkrétně v závodě Torslanda. Ten jsme navštívili a nemohli jsme potkat více nadšených a hrdých Švédů než zde. Na svou národní značku, která společně s notoricky známou nábytkářskou společností IKEA, reprezentuje Švédsko ve světě, jsou náležitě pyšní a je skvělé vidět, že i pod taktovkou nového majitele se v tomto směru nic nezměnilo.

Volvo EX30
Vítejte ve švédském závodě Torslanda

V závodě Torslanda se vyrábí největší Volva XC90, V90, V60  a XC60, tedy zatím modely jen se spalovacím motorem. Elektromobily EC40 a EX40 totiž sjíždí z linky v belgickém Gentu, kde se za několik měsíců začne vyrábět i malá EX30. Areál však není jen výrobním závodem, ale srdcem celého Volva, kde probíhá i široký vývoj. Nechybí tu špičkové centrum pro vývoj baterií do elektromobilů, větrný tunel, simulátory, středisko pro vývoj infotainmentů a také unikátní tunely pro crash-testy. A mám ani jedno ze zařízení nemohlo uniknout a prozkoumali jsme, jak se Volva ve Švédsku vyvíjí.

Volvo si testuje články i celé bateriové packy

Jendou z nejnovějších součástí areálu, který zde stojí desítky let, je bateriová laboratoř, kterou zde Volvo otevřelo v roce 2017, rozšíření pak proběhlo o tři roky později a druhé rozšíření pak bylo dokončeno těsně před naší návštěvou na jaře 2024. Vzhledem k velkému nástupu elektromobility je velké posílení testovacích kapacit pochopitelné a v současnosti umí Volvo v laboratořích ve Švédsku a Šanghaji dohromady provést až 300 testů souběžně.

Volvo zde testuje nové chemie článků a rozhoduje se, jaké zvolit pro své nové elektromobily podle mnoha výkonových testů. Dále zde může testovat bateriové moduly složené z několik článků a je zde i několik velkých testovacích komor na otestování celých bateriových packů v podobě, ve kterém by byly použity v autě. Nejnovější čtveřice komor má příkon 1,2 MW a do baterií tak lze pumpovat skutečně obrovské proudy pro otestování jejich parametrů daleko za hranicí toho, co budou zažívat v autech. Cílem je otestovat mezní chování článků, modulů i celých packů tak, aby se pak nastavily správně jejich limity v běžném použití.

Kromě komor pro testování celých packů tu Volvo má i pět menších komor pro testování článků a sedm místností pro testování článků. V komorách dokáže nasimulovat i teploty mezi -30 a +70 stupni a otestovat opět, jak se chovají při nabíjení a vybíjení v extrémních teplotách. Pro testování modulů je pak připraveno osm komor, tedy také solidní kapacita. Nejvíce komor, či místností, celkově 12, je pak k dispozici na testování celých packů. V laboratoři pracuje celkem 13 inženýrů a není bez zajímavosti, že se zde už nyní testují články, které uvidíme v autech na konci tohoto desetiletí. A prý se máme těšit na velké věci…

Nechali jsme se odfouknout ve větrném tunelu

Bezpochyby největším zážitkem však byl větrný tunel. V něm jsem se nechal odfouknout. Doslova. Jedna z nejstarších součástí vývojových center byla zprovozněna v roce 1986 a vzduch dokáže rozpohybovat až rychlostí 250 km/h.

Jde o uzavřený tunel s obrovskou větrnou turbínou, kdy těsně před testovací oblastí se tunel zužuje, čímž se rychlost větru zvyšuje. Volvo zde také dokáže nasimulovat i déšť, stříkající vodu nebo teplotu až 60 stupňů a částečně testovat i takto extrémní klimatické podmínky.

Model větrného tunelu

I v době detailních počítačových simulací má větrný tunel své místo nejen pro testování aerodynamiky, ale i měření hluku nebo třeba testování, jak funguje klimatizace.

Abychom si na vlastní kůži vyzkoušeli, jak se jim tu cítí testovaná auta, pustili nám do tunelu vítr a postupně zvyšovali otáčky mohutného větráku až k rychlosti kolem 100 km/h, kdy některým ze skupiny začalo dělat problém stát na místě. Přitom zde dokáží vítr rozpohybovat 2,5 krát rychleji.

Větrný tunel Volvo
Zkoušíme, jak silný vítr vydržíme

Do simulátoru a vyladit vše do detailu

Zatímco se nové auto testuje ve větrném tunelu, na simulátoru s ladí jeho jízdní vlastnosti. Jde o jeden z nejrealističtějších simulátorů na světě, který byl zde v původní verzi zprovozněn v roce 2014. Je plně pohyblivý, s obrovským plátnem před celou přední částí a uvnitř je interiér ze skutečného Volva, zde konkrétně z XC60, ale brzy interiér vymění za ten z EX30 nebo EX90.

Simulátor Volvo

Do simulátoru můžete v řídícím centru velmi podrobně zadat parametry vyvíjeného nového auta a na předpřipravených tratích, které se do detailu shodují s těmi reálnými, vyladit jeho jízdní vlastnosti. Nechybí zde například testovací okruh Idiada nedaleko Barcelony, kde automobilky často testují své nové vozy. Díky tomu se může vše nejdříve otestovat na simulátoru a pak se testovací auto se stejným nastavením pošle na reálný testovací okruh. A mimochodem, v databázi tu mají I konkurenční auta pro možnost srovnání.

Jak bude auto znít zvenku?

 V průběhu vývoje auta se ladí I spousta jiných subjektů. V Torslandě mají dokonce experty, kteří od rána do večera ve zvukové laboratoři připravují, jak budou nová elektrická auta znít. Zevnitř i zvenku. My jsme byli například svědky ladění umělého zvuku pro chodce, který ponese některý z připravovaných vozů Volvo. Doufám, že bude co nejtišší. Experti mají ale za úkol hlavně vyladit zvukový zážitek uvnitř vozu a správně odladit pozici a nastavení jednotlivých reproduktorů pro dokonalý hudební zážitek.

Testování a vývoj zvuku

Hned vedle pak má Volvo několik pracovišť, které využívají jednodušší simulátory I virtuální realitu. Zde se poměrně brzy ve vývojovém cyklu auta ladí ergonomie. Nejdříve ve virtuální realitě a poté na skutečném simulátoru se testuje, zda je rozložení jednotlivých prvků ergonomické. Volvo sem pravidelně zve testovací osoby z řad běžné veřejnosti, aby v těchto případech otestovali například nové rozložení ovládacích prvků na přístrojové desce.

Volvo znamená bezpečnost 

Volvo si odjakživa zakládá na bezpečnosti. Ostatně celou řadu prvků, které běžně v autech dnes používáme, vymyslelo právě Volvo a své patenty poté poskytlo všem automobilkám k použití. Tříbodový bezpečnostní pás, dětská autosedačka nebo boční airbag, to jsou všechno bezpečnostní inovace, které Volvo jako první ve svých autech zavedlo.

Pro detailní testování bezpečnostní má Volvo přímo v Torslandě unikátní crash-test laboratoř, ve které dokáže nasimulovat prakticky jakoukoliv srážku. Má totiž jeden pevný tunel a poté druhý otočný tunel, který lze na vzduchových polštářích otočit až do kolmé pozice vůči prvnímu. Je tak možné poslat proti sobě vozidla pro čelní, boční náraz a pod jakýmkoliv úhlem mezi tím.

Volvo bezpečnost

Uprostřed zóny nárazu je na podlaze super-odolné plexisklo, které dovoluje natáčení a focení srážky zespodu. Množství vysokorychlostních kamer dokáže natáčet snímkovou frekvencí až 200 tisíc snímků za vteřinu. Proto tu je velmi ostré a silné světlo, aby ho kamery měly dostatek pro takto extrémní výkon.

Pokud je potřeba provést náraz do zdi, přijede na vzduchových polštářích 850tunový betonový blok. Volvo tu ale má dvacítku dalších překážek pro simulaci různých typů nárazů, dokonce nechybí ani maketa losa, který je bohužel častým účastníkem srážek v severských zemích. Kvůli jeho dlouhým nohám a velkému tělu jsou srážky s ním velmi nebezpečné a Volvo u každého nového auta zkoumá reálné následky. Tato crash test laboratoř dokáže provést až 400 nárazů ročně a od roku 2010, kdy byla otevřena jich tu provedli už více než 6 tisíc.

Volvo také velmi podrobně sbírá údaje o každé vážné nehodě, v databázi jich má 50 tisíc a kdykoliv může znovu přesně zreplikovat jakoukoliv z nich v crash-test tunelu. Volvo má ve Švédsku dokonce speciální výzkumný tým, který se rozjede k jakékoliv vážné nehodě novějšího Volva s e-call systémem a podrobně na místě sbírá data, která jsou poté neocenitelným zdrojem při vývoji nových aut a jejich bezpečnostních systémů.

Volvo si tak udržuje velkou většinu vývoje v domovském Švédsku, kde už nyní vznikají elektromobily budoucnosti. 

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze