Inflace ceny pojištění neohrozila, vše ale může být jinak

Je nejvyšší čas sjednat si výhodnější pojistku?
Inflace ceny pojištění neohrozila, vše ale může být jinak
Fotografie: Pixabay.com
  • Ceny povinného ručení ovlivňuje několik faktorů
  • Jedním z nich jsou ceny oprav, které rostou
  • Jak se vyhnout zdražení povinného ručení?

Každý majitel vozidla zná ten moment, kdy mu přijde složenka za povinné ručení. Pojištění odpovědnosti vozidla přece jen patří k povinným platbám, které se vztahují na každé auto. Pokud tedy nechcete riskovat pokutu, složenku zaplatíte a fungujete dál.

Ceny povinného ručení se ale každý rok mění. Pojišťovny se musí přizpůsobit situaci na trhu, rostoucí inflaci a zdražování náhradních dílů. Vyplatí se v současném stavu měnit pojišťovnu nebo je bezpečnější vyčkávat?

Co ovlivňuje cenu povinného ručení?

Pojišťovny pravidelně analyzují několik faktorů, podle kterých počítají cenu povinného ručení. Mezi ty patří:

  • nehodovost na silnicích
  • cena oprav vozidel a náhradních dílů
  • POV index ceny povinného ručení

POV index je přitom důležitým kritériem, které určuje vývoj cen povinného ručení. Počítá se z průměrné hodnoty pojištění odpovědnosti vozidla u nejběžnějšího vozidla na českých silnicích – Škody Octavia 1,6 TDI.

Cenu povinného ručení ovlivňuje i místo bydliště a věk řidiče. Podle těchto kritérií pojišťovny určují rizikovost řidiče – statistiky vypovídají, že mladí řidiči bourají méně než zkušení šoféři. Jestliže provozujete vozidlo v malém městě s nízkým provozem, zaplatíte méně než řidič z Prahy, protože je riziko nehody opět nižší.

V minulosti ceny pojištění klesaly

Průměrná výše pojistného se v minulosti spíše snižovala. POV index klesal, což pozitivně ovlivnilo i základní cenu pojištění. Řidiči v loňském roce zaplatili za povinné ručení v průměru o 230 Kč méně než v roce 2020 a oproti roku 2019 dokonce o 1 113 Kč méně.

Poslední snížení POV indexu analytici pojišťoven zaznamenali v říjnu a listopadu 2021. V té době již ale věděli, že pojišťovny zareagují na vzrůstající inflaci a cenu náhradních dílů. Aby byla pojišťovna dlouhodobě způsobilá vyplácet pojistné události, povinné ručení musí pokrývat škody vzniklé na vozidlech. Ty jsou ale mnohonásobně vyšší než ceny povinného ručení.

Ceny oprav rostou, povinné ručení stagnuje

Odborníci na dopravu se shodují, že Češi kupují stále dražší vozy. To je samozřejmě ovlivněno i vzrůstající cenou nových vozidel i ojetin. Ceny oprav za poslední roky vystoupaly až o 10 %. Ve vozech se objevuje stále více elektroniky a pokročilých součástek. Hodnota škody na plechových částech vozidla za poslední rok narostla o 70 %.

Výši škod pojišťovny v minulých letech dotovaly z vlastních zdrojů. To se jim ale v dlouhodobém hledisku nevyplácí. Za posledních pět let pojištění zdražilo pouze o 17 %. V rámci vyšších cen ale nabízejí i balíčky s lepšími asistenčními službami a dalšími jinak příplatkovými službami.

Jak se vyhnout zdražení povinného ručení?

Pokud uvažujete o změně povinného ručení, připravte si kalkulačku. Při výběru vhodné pojišťovny vám pomůže srovnání povinného ručení, díky kterému získáte představu o nabídkách jednotlivých pojišťoven a jejich výhodnosti.

Odborníci řidičům doporučují zaměřit se spíše na zmírnění rizikových faktorů. Velké slovo mají bonusy, které se řidičům připisují za každý rok bez pojistné události. Při prodloužení smlouvy fungují jako sleva, která pojistné sníží o 5 až 10 % za rok.

Výhodnější cenu řidiči získají i při sjednání komplexního pojištění. Pojišťovny nabízejí balíčky povinného, havarijního a dalších typů pojištění. Pokud si tedy například pojistíte auto proti krádeži nebo vandalismu, získáte výhodnější cenu povinného ručení a zároveň auto lépe zabezpečíte.

Ceny povinného ručení rostou, neznamená to ale důvod k panice. Podle analytiků se pojišťovny zaměří spíše na zkvalitnění služeb. I přesto ale doporučují roční aktualizaci smlouvy o pojistce odpovědnosti z provozu vozidla.