ID. Buzz s dramatickou slevou, Dacia Spring propadá v prodejích

fNews
ID. Buzz s dramatickou slevou, Dacia Spring propadá v prodejích
Fotografie: Cadillac
  • ID. Buzz nyní pořídíte s výraznou slevou už za 1 149 000 Kč, tedy v ceně naftového Multivanu
  • Cadillac se chlubí luxusním konceptem a Renault trápí zrušení dotací na Dacii Spring ve Francii
  • fNews přináší výběr těch nejzajímavějších novinek za uplynulý týden

Volkswagen pokračuje ve zlevňování svých elektromobilů, tentokrát se dostal na paškál hravě vypadající ID. Buzz. Cadillac se vytasil s konceptem kabrioletu, Penny otevřelo největší solární parkoviště v republice a Renault má problémy s odbytem Dacie Spring. Tak vítejte u fNews.

fNews #273 – ID. Buzz s dramatickou slevou, Dacia Spring propadá v prodejích

Podcast v audio formě

Partner fnews 2024-1

Volkswagen ID. Buzz v českém konfigurátoru zaznamenal výraznou slevu. Model s výkonem 286 koní a baterií o kapacitě 77 kWh nyní stojí 1 149 000 Kč, což je srovnatelné s naftovým Multivanem. Firmy navíc samozřejmě mohou získat finanční příspěvek až 200 000 Kč od státu. Výbava zahrnuje tepelné čerpadlo, LED světlomety, systém automatického brzdění Front Assist nebo automatickou klimatizaci Climatronic. A když si připomenete náš test, tak tohle auto se nám vážně líbilo!

Cadillac představil nový koncept vozu Sollei, který je plně elektrickým, stylovým kabrioletem s konfigurací sedadel 2+2. Tento vůz kombinuje retro a moderní prvky, včetně žluté barvy Manila Cream z 50. let. Interiér využívá inovativní materiály, jako je Fine Mycelium z podhoubí. Cadillac Sollei má délku 5,5 metru a jeho design je inspirován francouzským slovem pro slunce. Vůz je vybaven luxusními doplňky, například soupravou na pozorování ptáků. Výrobce neprozradil technické detaily, ale pravděpodobně vychází z modelu Celestiq. Bohužel musíme dodat, že nejde o skutečný koncept, ale spíš takové designové cvičení. Ale kdo ví, čeho se v budoucnu dočkáme.

Penny Market otevřel největší solární parkoviště v ČR v Počátkách, které pojme 70 vozidel a má výkon až 375 kW. Solární elektrárna na střeše parkoviště zajistí energetickou soběstačnost prodejny a přebytky elektřiny se budou skladovat v bateriovém úložišti s kapacitou 328 kWh. Roční výroba elektřiny je odhadována na 350-370 MWh, což pokryje potřeby prodejny. V létě bude elektrárna vyrábět více elektřiny, než prodejna spotřebuje, a přebytky budou využity pro další prodejny Penny Market. Projekt je součástí širšího úsilí Penny Market o energetickou nezávislost a udržitelné investice. Jednou z velkých výhod je teď v létě, že vaše auto nebude zaparkované na přímém slunci. Je ovšem nutné podotknout, že nabíjení elektromobilů prodejna nenabízí, ač by se jistě hodilo.

Renault zaznamenal výrazný pokles prodeje elektromobilů v Evropě, zejména kvůli změně metodiky výpočtu dotací ve Francii, která zohledňuje uhlíkovou stopu. Dacia Spring, vyráběná v Číně, tím utrpěla nejvíce a o dotaci přišla, což vedlo k poklesu prodeje o 60 %. Celkově se prodeje elektromobilů Renault snížily o 17 %, zatímco celkové prodeje jejich aut vzrostly o 6,7 %. Další ránu přinesou evropská cla na čínská auta, konkrétně na Spring dopadá celní sazba 20,8 %. A ta se do ceny jistě také promítne.

Zaujal vás ID. Buzz s novou cenou? Nechali byste se nyní zlákat na elektromobil, nebo vás stále více zajímá Multivan? Dejte vědět do komentářů a sledujte fdrive.cz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze