Hyundai bude elektromobily vyrábět v Thajsku

1
Hyundai bude elektromobily vyrábět v Thajsku
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Hyundai v Thajsku investuje v přepočtu 650 milionů korun
  • Továrnu postaví v provincii Samut Prakan, jihovýchodně od hlavního města Bangkok

Agentura Reuters upozornila na zprávu Thajské investiční rady (BOI), která potvrdila, že jihokorejský Hyundai má v zemi investovat 1 miliardu bahtů (650 milionů korun) na zřízení závodu pro montáž elektromobilů a baterií.


Thajsko přitom již nyní představuje jedno z největších center pro montáž vozidel v Asii, neboť se v něm ročně vyrobí až 2 miliony aut a v minulosti se spekulovalo i o tom, že výrobu do země přesune například americká Tesla. Stále se rozvíjejícímu odvětví výroby elektromobilů v zemi s více než 70 miliony obyvatel a v posledních 20 letech prudce rostoucím HDP přitom aktuálně dominují čínské automobilky, jako je BYD, jenž část své produkce přesouvá i do Evropy.

Továrna Hyundai se bude nacházet v provincii Samut Prakan, jihovýchodně od hlavního města Bangkok, a výroba v ní by měla být zahájena v roce 2026. „Silný existující thajský dodavatelský řetězec umožní společnosti Hyundai získávat nejméně třetinu surovin a dílů, které potřebuje, z Thajska, a podpořit tak místní průmysl,“ uvedl generální tajemník BOI Narit Therdsteerasukdi.

Diskuze ke článku
Jakub Salzman
Jakub Salzman
Hurá! A až skončí v EU spalováky, tak u nás zavře továrnu a lidi přijdou o práci. 🙂 Přesně ty důsledky, které fandové autíček na baterky podceňují či nevnímají. Tím pochopitelně zavřou i subdodavatelé. A proč? Protože přes všechny emisní povolenky a eko ptákoviny se v EU už skoro nic vyrábět nevyplatí a než dovážet suroviny a hlavně baterky a suroviny na baterky z Asie, je lepší do Asie přestěhovat celou výrobu. Ale hlavně, že mají lidi "eko" auto. 🙂 Tak kdo bude další? Audi už má celou novou továrnu v Číně, výroba začíná koncem roku, BMW se na to chystá. Ford to také v Německu balí. Však se lidé překvalifikují a budou všichni dělat maséry a kosmetičky, pohoda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze