Hned několik společností s Fordem spolupracuje na výrobě nejen respirátorů

Hned několik společností s Fordem spolupracuje na výrobě nejen respirátorů
Fotografie: ford.com
  • Ford ve spolupráci s 3M připravuje hromadnou výrobu respirátorů
  • Společně se společností GE Healthcare Ford spolupracuje na rozšíření výroby zjednodušené verze plicního ventilátoru

Ford Motor Company spojuje síly s dalšími společnostmi a dává svoje výrobní i vývojové kapacity k dispozici pro výrobu naléhavě potřebného zdravotnického vybavení. Dále Ford plánuje vyrábět týdně více než 100 000 obličejových masek a využít své kapacity 3D tisku k výrobě respirátorů na jedno použití.

Ford začíná vyrábět nejen respirátory

Světu i Americe nastalo složité období. Je čas jednat a spolupracovat. Díky navázání mezioborové spolupráce můžeme účinně pomoci lidem, kteří to potřebují, i těm, kdo v této krizi stojí v první linii,“ řekl výkonný předseda Ford Motor Company Bill Ford. „Ve Fordu cítíme silnou povinnost přispět svým dílem k řešení krize, stejně jako jsme to dělali vždy ve 117leté historii naší společnosti.“

Respirátory s pohonem a přívodem vzduchu

Odborníci Fordu spolupracují se společností 3M na navýšení výrobních kapacit jejích respirátorů s pohonem a přívodem vzduchu. Společně také vyvíjejí novou konstrukci, jež by využívala díly od obou společností. Tento nový typ respirátoru by mohli v závodech Fordu vyrábět členové UAW (United Auto Workers, americká odborová organizace pracovníků v automobilovém, leteckém a zemědělském průmyslu).

Týmy Fordu a 3M úspěšně nalézají nové uplatnění pro skladové díly. Ventilátory byly původně určeny k odvětrávání sedadel ve Fordu F-150, k čistění vzduchu se používají HEPA filtry 3M a napájení respirátoru po dobu až osmi hodin zajistí baterie z příručního nářadí.

Plicní ventilátory

Ford a GE Healthcare (divize zdravotnických potřeb koncernu GE) spolupracují na rozšíření výroby zjednodušené verze plicního ventilátoru GE Healthcare, který pomáhá dýchat pacientům s plícemi zasaženými nemocí COVID-19. Tyto ventilátory by se mohly vedle továren GE vyrábět rovněž u Fordu.

Respirátory a obličejové masky

Designérský tým Fordu ve Spojených státech pracuje na výrobě průhledných celoobličejových masek pro zdravotníky a další pracovníky v první linii. Masky předcházejí neúmyslnému kontaktu s tekutinami a v kombinaci s respirátorem N95 představují efektivnější ochranu před koronavirem než respirátor N95 samotný. Prvních tisíc masek se vyzkouší ve třech detroitských nemocnicích. Do konce tohoto týdne by jich mohlo být hotovo zhruba 75 000, další se budou vyrábět tempem 100 000 kusů týdně.

Ford nasadí rovněž své 3D tiskárny na výrobu jednorázových respirátorů pro zdravotníky. Po schválení příslušnými úřady spustí Ford výrobu počátečním tempem 1 000 kusů měsíčně, bude ji však co nejrychleji navyšovat. Ve spolupráci s britskou vládou zvažuje Ford jiný projekt výroby plicních ventilátorů, v tomto případě bez účasti GE Healthcare. V Číně společnost Jiangling Motors, partner Fordu v joint venture Ford of China, darovala 10 speciálně vybavených sanitních vozů Transit nemocnicím ve Wu-chanu, kde epidemie koronaviru začala.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze