Google s Renaultem uzavřel partnerství. Výsledkem bude „auto budoucnosti“

1
Google s Renaultem uzavřel partnerství. Výsledkem bude „auto budoucnosti“
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Budoucí vozy Renault se mají více spoléhat na cloudová řešení od Googlu
  • Vylepšena bude rovněž umělá inteligence

Doby, kdy si bylo automobilové a mobilní odvětví na hony vzdálené, jsou již dávno pryč, což mimo jiné dokazuje i velká popularita rozhraní Android Auto či Apple CarPlay. Konkrétně v případě Googlu ve spolupráci s Renaultem to však funkcí Android Auto ani zdaleka nekončí, jak se můžeme dočíst v tiskové zprávě Renault Group dostupné na globenewswire.com.

TEST: Renault Megane E-Tech – Velmi úsporná elektrická předokolka z Francie

Google, jakožto jeden z nejdůležitějších hráčů technologického odvětví, s Renaultem nově uzavřel smlouvu o bližší spolupráci, jejímž výsledkem má být představení „vozidla budoucnosti“. Jak přesně takové auto budoucnosti dle společné vize Renaultu a Googlu bude vypadat, to se v tiskové zprávě neuvádí, můžeme si však alespoň všimnout zmínky o tom, že Google se má stát preferovaným dodavatelem cloudových řešení pro Renault Group. Společnost se totiž hodlá do cloudového prostředí postupně přesunout v rámci plánu „Move to Cloud“. Kromě cloudu má navíc velkou roli hrát umělá inteligence a operační systém Android (jehož součástí je pak i platforma Android Auto) údajně bude schopen zprostředkovat vysoce personifikovaný uživatelský zážitek a ještě vyšší bezpečnost.

Povedený Renault Megane E-Tech využívá Android Automotive

Jednou z výhod chystaného „vozidla budoucnosti“, u něhož má hrát software podstatně větší roli, než je tomu doposud (mluví se o tzv. „software defined vehicle“), má být schopnost lépe predikovat nutnou údržbu nebo poskytovat adaptivní informace důležité pro řidiče – například, kde se nachází nejbližší dostupná nabíjecí stanice. Zajímavě zní také chystaná služba v návaznosti na různé modely pojistného, kdy by se pojištění a i jeho cena přesně odvíjela od způsobu používání automobilu.

Dodejme, že bližší spolupráce mezi Googlem a Renault Group započala již v roce 2018 a jejím výsledkem je například Renault Megane E-Tech, který využívá systém Android Automotive. Tento vůz by se ostatně mohl stát ideálním kandidátem pro nasazení nových cloudových technologií, ale jestli se tak stane a jak přesně bude vypadat digitální transformace do cloudu, to zůstává v tuto chvíli otázkou.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Když slyším spojení Google a personifikovaný zážitek.... Utíkám.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze