Apple připravuje revoluční CarPlay. Integrace s vozem bude větší než kdy dřív

Apple připravuje revoluční CarPlay. Integrace s vozem bude větší než kdy dřív
Fotografie: Apple
  • Apple CarPlay bude mít přístup k ovládání klimatizace a dalších dříve nevídaných funkcí
  • Rozhraní od Applu se dostane i do (digitální) přístrojové kapličky

Na každoroční vývojářské konferenci WWDC 2022 byl kromě novinek souvisejících s operačním systémem iOS 16, iPadOS 16, watchOS či macOS věnován prostor také nové generaci Apple CarPlay, která má být integrována do vozu násobně více, než tomu bylo v minulosti.

Nově bude možné díky hluboké integraci s hardwarem vozidla možné ovládat skrze rozhraní Apple CarPlay například klimatizaci, ale také sledovat spotřebu, rychlost, dojezd a další důležité informace. Změní se rovněž kompletně to, co řidiči vidí v (digitální) přístrojové kapličce, nejen to, co se zobrazuje na displeji infotainmentu. Podobně, jako je tomu u chytrých hodinek, kde lze měnit ciferníky, si tak budou moci uživatelé například měnit podobu „budíků“ v přístrojové kapličce, od moderních až po retro. Samozřejmě budou také moci přímo zde před volantem sledovat předpověď počasí, stav nabití baterie, půjde-li o elektromobil či PHEV, a mnoho dalšího. Podporovány mají být navíc rovněž tak widgety využívané na propojeném iPhonu.


Apple slibuje, že se o více informací podělí již ke konci příštího roku. Pravděpodobně se tak dozvíme, se kterými v současnosti nabízenými vozidly bude nová generace Apple CarPlay kompatibilní, již nyní se však do implementace nové generace Apple CarPlay zapojily věhlasné značky, jako je Audi, Porsche, Nissan, Ford, Volvo, Jaguar a mnoho dalších. O bezpečnost propojení se má starat speciální forma zabezpečení, která je „on-device“, ochranné prvky by tedy neměly spoléhat na cloud.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze