Firma Alien chystá elektromobil se šíleným výkonem přes 5 tisíc koní

3
Firma Alien chystá elektromobil se šíleným výkonem přes 5 tisíc koní
Fotografie: Alien
  • Výkon bude činit až 5 221 koní
  • Maximální rychlost dosáhne hranice 488 km/h
  • Vůz využije 24 elektromotorů a speciální baterie

Válka mezi výrobci elektromobilů nabírá na obrátkách. Bulharská firma Alien totiž prozradila první podrobné informace ke svému chystanému modelu Alien Arcanum. S novinkami přichází oficiální web výrobce . Na základě uvedených parametrů a také technické výbavy pak máme čekat „mimozemský vůz“. Dostupný má být ve více verzích, přičemž hlavním poznávacím znamením každé z nich bude odlišný výkon. Ten se má pohybovat v rozmezí 2 610 až 5 221 koní. Společně s tím počítejme s točivým momentem 4 440 až 8 880 Nm.

Šílené hodnoty nejen na papíře

To jsou šílené parametry, co říkáte? Pokud se pak ptáte na kapacitu baterií, ty nabídnou 60, 120 a 180 kWh. Dostupné budou i tři jízdní režimy (Street, Track a Race), přičemž základní cena vozu bude startovat na částce 750 000 eur. Naopak za vrcholnou edici se 180 kWh dá zájemce jednou tolik. Možná vás napadlo, jak to bude s dojezdem tohoto na první pohled uhrančivého hypersportu. Podle výrobce by mělo nejsilnější provedení ujet na jedno nabití až 1 020 km, což je vynikající hodnota. Jaká bude ale realita, na to si ještě nějakou dobu počkáme.

A aby té šílenosti nebylo málo, vůz nabídne až 24 elektromotorů a maximální rychlost 488 km/h. Jak je to se zrychlením z 0 na 100 km/h se zatím neví, výrobce si totiž tento údaj pečlivě hlídá. Elektromotory pak budou vybaveny permanentním magnetem a na jedno kolo bych jich mělo být šest. Vše závisí na konkrétní verzi a stranou nezůstává vektorování točivého momentu. Co se týče baterií, ty mají využívat „grafenove lithium-polymerové články“, o efektivní rekuperaci energie při brzdění se postarají instalované superkondenzátory.

Baterie mají pracovat pod napětím 800V a vygenerují výkon mezi 11,7 MW až 23,4 MW. Tyto možná až absurdní hodnoty pak podtrhují dodatečná slova obchodního ředitele značky, kterým je Ivan Kirov. Dle jeho slov jde o nejvýkonnější hypersport na světě, který zaručuje skvělé jízdní zážitky a brutální technickou nadřazenost vůči své konkurenci. A jak je to s nasazením do prodeje? Výrobce uvádí dodací lhůtu 18 až 30 měsíců, ovšem zatím není k vidění jediný hotový exemplář. Doufejme proto, že nejde jen o plané sliby a počítačové simulace vozu se stanou realitou.

Diskuze ke článku
Jan Marek
"Dostupné budou i tři jízdní režimy (Street, Track a Race), přičemž základní cena vozu bude startovat na částce 750 000 eur. Naopak za vrcholnou edici se 180 kWh dá zájemce jednou tolik."
Co jste měl pane Havlíne na střední škole z matematiky za známku? Vy nevíte, že 1x nějaká částka je stále tatáž částka? Např. 1x2=2, 1x3=3 a 1x1=1. Novináři jsou opravdu vysoce vzdělaní lidé. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze