Fiat začlení do své flotily elektromobily Tesla. Aby splnil emisní limity

Fiat začlení do své flotily elektromobily Tesla. Aby splnil emisní limity
Fotografie: Fiat
  • Tesla ušetří koncernu FCA nemalé pokuty za nedodržení limitů CO2
  • Ještě přísnější limity CO2 začnou platit od roku 2021

Automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) se podle serveru electrek.co dohodla s americkým výrobcem elektromobilů Tesla, že do své flotily začlení její vozy. Vyhne se tak velkým pokutám za nedodržení nových přísných emisních pravidel EU, napsal v neděli list Financial Times s tím, že FCA zaplatí Tesle stamiliony eur. Elektromobily Tesly umožní společnosti FCA vyrovnat celkovou hladinu emisí oxidu uhličitého u osobních vozů na přípustnou úroveň. Od roku 2021 bude platit nový limit 95 gramů oxidu uhličitého na kilometr a od roku 2025 bude ještě nižší. Výrobcům automobilů, jejichž průměrné emise přesáhnou stanovené limity, bude vyměřen takzvaný poplatek za překročení emisí.

Podle analytiků společnosti Jefferies by společnosti FCA v roce 2021 hrozila pokuta až 2 miliardy eur (51,2 miliardy korun). Studie PA Consulting už loni vyčíslila, že FCA zřejmě překročí limit o 6,7 gramů na kilometr, a předčí tak ostatních 12 automobilek, které byly do průzkumu zařazeny. Evropští poslanci koncem března schválili návrh na snížení škodlivých emisí u nových osobních aut do roku 2030 o 37,5 procenta a u nových lehkých užitkových vozů o 31 procent. Text, o němž poslanci hlasovali, je výsledkem kompromisní dohody unijních institucí a členských států, které jej ještě musí formálně schválit. Cíle omezit emise v dopravě – jediném odvětví, kde se emise nadále zvyšují – mají Unii pomoci dosáhnout do roku 2030 celkového snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent.

Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) už dříve označilo takový závazek za nerealistický. Krok bude mít podle něj dopad na pracovní místa v automobilovém průmyslu. Naopak podle ochránců životního prostředí není snížení emisí oxidu uhličitého o více než třetinu oproti výchozímu roku 2021 dostatečné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze