FIA vytváří novou elektrickou závodní sérii GT. Nabídne zatím nevídané věci

FIA vytváří novou elektrickou závodní sérii GT. Nabídne zatím nevídané věci
Fotografie: FIA
  • Technologie nabíjení vozidel by zde měla dosáhnout výkonu 700 kW
  • Z pár procent kapacity se mají baterie vozu nabít na 60 % za několik málo minut
  • Součástí závodních aut bude i propracované dynamické řízení

V budoucích letech se nejspíše můžeme těšit na nový druh vytrvalostních automobilových závodů. Hlavními účastníky totiž budou podle insideevs.com plně elektrické supersporty, které mají využívat ultrarychlé nabíjení během klasických zastávek v boxech. S nápadem přišla FIA a podle dostupných zpráv mají závodní vozy vycházet ze současné kategorie GT3. Zcela nové elektrické závodní supersporty by měly překonat dosavadní protějšky poháněné spalovacím motorem.

FIA navíc chce, aby se do soutěže zapojili výrobci automobilů a specialisté na elektromobily, kteří si až doposud nikterak na poli motorsportu nekonkurovali. Minimální hmotnost elektrických závodních speciálů se má pohybovat mezi 1 490 až 1 530 kg, kdy nastavení vyššího hmotnostního prahu omezí použití drahých materiálů. Maximální povolený výkon je 430 kW (577 koní), což by mělo umožnit zrychlení z 0 na 100 km/h za 2,4 sekundy. Limit velikosti akumulátoru má být 87 kWh a v rámci technické výbavy budou u vozidel povoleny dva/čtyři elektromotory.

Počítá se také s tím, že auta budou moci využívat pohon předních (nebo všech čtyř) kol a chybět nemá dynamické ovládání vozidla, které automaticky upraví točivý moment každého kola na základě rychlosti, zrychlení, trakce a úhlu řízení. Tím se má zaručit, že vozy budou mít vynikající jízdní vlastnosti za všech trakčních podmínek. Součástí závodů pak má být taktéž ultrarychlé nabíjení, které by mělo dosahovat výkonu 700kW! Počítá se se špičkovou rekuperací elektrické energie a z pár procent elektrické energie by se měly baterie dobít na 60 % kapacity během několika minut.

Na první pohled neuvěřitelná technika se však opravdu stane realitou. Nabíjecí síť závodních speciálů bude vyvinuta tak, aby splňovala požadavky na ultrarychlé nabíjení a v závislosti na místě konání bude zahrnovat prvky trvalé a dočasné infrastruktury. Konkurenční týmy si dokonce budou moci vybrat a postavit své vlastní jedinečné uspořádání baterií, které bude dodávat společnost Saft, dceřiná společnost ropné společnosti Total. Pokud pak vše půjde podle plánů, za pár let se nejspíše mají fanoušci motorsportu opravdu na co těšit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze