Elektrický pracant od GMC je tady. Ujede 640 km a má ultrarychlé nabíjení

1
Elektrický pracant od GMC je tady. Ujede 640 km a má ultrarychlé nabíjení
Fotografie: GMC
  • Prodej elektrického pick-upu GMC Sierra již odstartoval
  • Dostupná je zatím pouze vrcholná verze Denali Edition 1
  • Vůz nabídne nabíjení výkonem až 350 kW

GMC před pár dny představilo nový luxusní elektrický pick-up, který nese roky prověřené označení Sierra. Vůbec poprvé se ale jedná o elektromobil a výrobce si dal pořádně záležet na tom, aby srovnal krok s konkurencí a v lecčem ji i překonal. Vůz se bude nabízet pouze v jedné variantě karoserie, která se jmenuje Crew Cab a pojme pět osob. Novinka dorazí na americký trh začátkem roku 2024. Z počátku prodeje však bude dostupné vlastně jen to nejlepší z nabídky – verze Denali Edition 1 s cenou okolo 2,7 milionů Kč. Levnější výbavové stupně AT4 a Elevation přijdou až ke konci příštího roku s cenami startujícími na 1,3 milionech Kč. Ti nejnáročnější se ale mohou těšit na velkou porci luxusu, jízdního komfortu a také praktičnosti.

Nejdůležitější informací je pohon, o který se starají dva elektromotory s kombinovaným výkonem 754 koní a točivým momentem 1 064 Nm. Ohromí 800V architektura a možnost využít rychlonabíjecí stanice s výkonem až 350 kW. Díky tomu půjde do Sierry EV dostat za 10 minut dalších 160 km elektrického dojezdu. Na plně nabitou baterii půjde ujet okolo 640 km a palubní nabíječka dokáže nabíjet výkonem až 19,2 kW. Více informací k baterii ale výrobce zatím neposkytl. Pro hladší jízdu bude Sierra Denali Edition vybavena adaptivním vzduchovým podvozkem Air Ride a chybět nesmí funkce „crab walk“, díky níž se dokáže Sierra pohybovat bokem.

Sierra EV dále nabídne možnost pohánět externí zařízení pomocí funkce V2L. Slouží k tomu deset různě umístěných zásuvek ve voze s celkovým výkonem 10,2 kW. Podle výrobce tak lze Sierru použít i jako externí zdroj napájení pro rodinný dům. Při optimálním rozložení nabíjení domu pak baterie vozu vystačí až na 21 dní. Elektrický pick-up nabídne korbu s délkou 183 cm, avšak po otevření přepážky kabiny se do ní vejdou předměty o délce až 274 cm. Celková hmotnost nákladu by ale neměla přesáhnout 590 kg. Bezpečnost při parkování zajistí 14 kamer, které dokáží zobrazit vozidlo ze všech možných úhlů. V přední části auta se nachází prostorný eTrunk, který je uzamykatelný a odolný proti povětrnostním vlivům, disponuje také 120/240voltovou zásuvkou. Zásadní informací je fakt, že vůz dokáže utáhnout brzděný přívěs o váze až 4,3 tuny.

Technické parametry GMC Sierra EV

Kompletní specifikace
Konstrukce? × ? × ? mm, 2 445 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon554 kW, 754 koní, točivý moment: 1 064 Nm
Baterie?
Nabíjenírychlonabíjení: 350 kW, palubní: 19,2 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?
Cena od
Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Pěkný parametry, v podstatě nahradí benzínovou verzi 6.2. Tesla všechny předběhla o jedno kolo, tak to teď jen vypadá, že je nějak pozadu :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze