Elektrická legenda od Nissanu se vrací. Nový Leaf přijde na trh za rok

6
Elektrická legenda od Nissanu se vrací. Nový Leaf přijde na trh za rok
Fotografie: Nissan
  • Nový Leaf dorazí na trh příští rok na jaře
  • Nissan si pro něj chce sám vyrábět baterie
  • O produkci se postará továrna v britském Sunderlandu

Je to už 14 let od chvíle, co se na trhu objevil první elektrický Nissan, Leaf. Nyní to podle electrek.co vypadá, že již příští rok v březnu se dočkáme jeho třetí generace. Nabídne naprosto jiný design, karoserii ve stylu crossoveru a hlavně mnohem lepší dojezd a nabíjení. Design bude vycházet z konceptu Chill-Out, který Nissan představil veřejnosti v roce 2021. Nový Nissan Leaf se má vyrábět v britském Sunderlandu, kam nedávno Nissan „nalil“ několik miliard dolarů v rámci modernizace závodu a přípravy na výrobu tohoto vozu. O tom, že nový Leaf se stane skutečností, mluví především fakt, že první předsériové exempláře vyjedou na testovací plochy automobilky již letos v létě.

Testovací procesy mají trvat půl roku. Posléze půjde vůz do běžného prodeje. Japonský výrobce si dal za cíl bojovat s vyššími výrobními náklady, proto v závodě Sunderland co nejvíce využívá obnovitelné energie. Přibližně 20 % spotřeby elektrické energie továrny (zhruba 250 MW týdně) tak pochází z větrných a solárních farem. Do pár let by měla továrna pracovat zcela bezemisně. S výrobou třetí generace modelu Leaf je spojena nová továrna na baterie. Nissan nechce být na nikom závislý a již nyní pracuje na novém typu akumulátorů. A co se týče Leafu, je slušností zmínit, že po celém světe se ho prodalo 680 tisíc kusů.

Diskuze ke článku
Michal Vaner
Michal Vaner
Co je to za jednotku 250MW týdně? Nemá ro být MWh?
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Nevím, ale v jiném článku jsem četl, že v blízkém okoli továrny sice bude postavena baterkárna, ale kterou postaví jejich čínský partner. Tak teď nevím, kde leží pravda ve výroku: "Nissan si pro něj chce sám vyrábět baterie ".
Josef L
Josef L
Třeba se lidé konečně po tolika letech dočkají temperované baterie a snad i kapacity hodné dojezdu 400 km, ale u Japonců nikdo neví....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze