V Třinci budou jezdit české elektrobusy

V Třinci budou jezdit české elektrobusy
  • Elektrické autobusy budou jezdit na hlavních tazích, kde vystřídají ty naftové
  • Veřejnou soutěž na dodávku 10 elektrobusů vyhrála Škoda Electric
  • Celá zakázka vyjde na 135 miliónů korun

Škoda Electric dodá dopravní společnosti Arriva celkem deset elektrobusů typu Perun HE. Na veletrhu Czech Bus výrobce předvedl první kus. Dopravce na koupi autobusů dostal dotaci z Integrovaného operačního programu.

135milionové zakázce předcházela veřejná soutěž, ve které se Škodou Electric soupeřila ještě jedna společnost. Všechny elektrobusy budou jezdit na hlavních linkách v Třinci, kde nahradí dosud sloužící autobusy naftové. Všechny kusy město obdrží již v březnu 2017.

„Elektrobusy, které budeme dodávat, jsou moderní bezemisní vozidla šetrná k životnímu prostředí s velmi tichým chodem. Jedná se o velmi důležitý referenční projekt z hlediska rozvoje využití elektrobusů i v dalších městech,“ říká člen představenstva Škoda Electric Karel Majer.

Elektrobus bude sloužit na linkách o délce 110 až 150 kilometrů. Škoda Electric sice dodává rychlonabíjecí stanici, která elektrobus nabije za 70 minut, nicméně to pro baterii není nic příjemného, takže se v praxi nejspíše budou používat pomalejší nabíječky, kdy nabíjení proběhne přes noc v depu. Tam bude mít každý z autobusů svojí nabíjecí stanici. Nabití v takovém případě potrvá 6 až 8 hodin.

„V budoucnosti se projekt rozroste o automatickou dobíjecí infrastrukturu přímo na vybraných zastávkách a dojezd vozidel se tak ještě zvýší. Město Třinec se tak stane bez nadsázky pilotním projektem a ukázkou možností budoucího směru městské hromadné dopravy nejen v ČR, ale v rámci celé Evropy,“ doplnil obchodní ředitel společnosti Škoda Electric Radek Svoboda.

Elektrobusy už testuje i Pražský dopravní podnik, avšak zatím se zde ukazuje, že provoz naftových verzí je ekonomičtější. Snad se to časem změní.

Zdroj: ekonomika.idnes.cz, skoda.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze