Dnes v Husinci otevřela nová unikátní dobíjecí stanice

Dnes v Husinci otevřela nová unikátní dobíjecí stanice
  • Stanice je unikátní svým propojením s vodíkovým hospodářstvím
  • Dobíjí se dvěma koncovkami Mennekes o výkonu 2 × 22 kW

ČEZ ve spolupráci s ÚVJ Řež a obcí Husinec dnes otevřel novou nabíjecí stanici, která je unikátní svým propojením s vodíkovým hospodářstvím. Střešní fotovoltaické panely vyrábějí elektřinu a její přebytky se skladují ve vodíku jako v baterii. Nově zprovozněná „vodíková“ dobíječka patří ke stanicím normálního dobíjení se dvěma koncovkami Mennekes o výkonu 2 × 22 kW.

U slavnostního otevření byla přítomna starostka obce Veronika Kristová a generální ředitel ÚVJ Řež Daniel Jiřička. Dále byl na místě k prohlédnutí vodíkový autobus TriHyBus nebo přídavný vodíkový systém na prodloužení dojezdu elektromobilů, který byl prezentován ve vozech HyVan a El-zebra.

Systém funguje tak, že za slunečných dnů vyrábějí elektřinu fotovoltaické panely umístěné na střeše jedné z budov areálu technicko-inženýrské společnosti ÚJV Řež, člena skupiny ČEZ. Nespotřebovanou energii elektrolyzér přeměňuje na vodík. Jakmile se zatáhne nebo setmí, palivový článek může přeměnit vodík ze zásobníku zpět na elektrický proud. Nová dobíječka v Řeži s propojením na vodíkové hospodářství je první veřejné zařízení svého druhu v celé republice.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze