Další elektrický pick-up se slavným jménem je za dveřmi. Představí ho brzy Toyota

1
Další elektrický pick-up se slavným jménem je za dveřmi. Představí ho brzy Toyota
Fotografie: Toyota
  • Novinka dostane slavné označení Hilux
  • Dorazit má v průběhu příštího roku
  • Základy elektrického pick-upu máme hledat v konceptu Hilux Revo BEV

Generální ředitel Akio Toyoda věří, že čistě elektrická vozidla nikdy nedosáhnou tržního podílu většího než 30 %. Podle něj zkrátka elektromobily nemají úplně světlou budoucnost. I přesto ale Toyota v poslední době postupně rozšiřuje plány na výrobu několika elektrických novinek. Jednou z nich bude příští rok plně elektrický pick-up se slavným označením Hilux. Více informací přináší insideevs.com. Sériová verze si prý vypůjčí hromadu prvků z dříve představeného konceptu Hilux Revo BEV. Špatnou zprávou je, že zatím to vypadá, že elektrický Hilux by měl být určen hlavně pro thajský trh. Současně se ale uvažuje o exportu na další trhy, což by mohlo Toyotě pomoci bojovat s Teslou či Fordem.

Technické specifikace zatím nebyly odhaleny, ale Toyota již dříve uvolnila informaci, že dojezd elektrické varianty Hiluxu má činit kolem 200 kilometrů. To nevypadá nijak oslnivě, ale Hilux není dálniční křižník. Jeho hlavním teritoriem budou stavby a převoz materiálu po městě, na což 200 km stačí. Toyota Hilux v bateriové verzi přijede s kabinou pro dva, pohonem 4×2 a dlouhou korbou. Největším problémem ale bude hmotnost, která má činit okolo dvou tun. Nezbývá než doufat, že inženýři Toyoty najdou dobrou rovnováhu mezi optimálním dojezdem a únosnou pohotovostní hmotností. Čím vyšší totiž bude kapacita baterie/dojezd, tím více se zvýší hmotnost a klesne praktická užitečnost modelu jako takového.

Základem elektrické verze bude současná generace Hiluxu, a to i přes fakt, že je na trhu již 10 let. To by mohlo znamenat, že stávající model se spalovacím motorem zůstane na trhu ještě nějakou dobu. Může se ale také stát, že v rámci elektrické verze přijde i zcela nový model, který by elektrický Hilux doplnil a teprve po čase by se nová generace opět ukázala i jako elektromobil. Nic není jisté a sami jsme zvědavi na to, s jakými finálními technickými parametry Hilux EV dorazí. Stejně tak se zatím neví o ceně.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Technické specifikace zatím nebyly odhaleny, ale Toyota již dříve uvolnila informaci, že dojezd elektrické varianty Hiluxu má činit kolem 200 kilometrů. To nevypadá nijak oslnivě, ale Hilux není dálniční křižník. Jeho hlavním teritoriem budou stavby a převoz materiálu po městě, na což 200 km stačí.


Klasická spalovací verze má také dojezd 200 km na nádrž?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze