Cupra odhalila Tavascan, dostane pohon nové generace

Cupra odhalila Tavascan, dostane pohon nové generace
Fotografie: Cupra
  • Cupra odhalila sériovou verzi SUV kupé Tavascan, které bude druhým elektrickým modelem značky
  • Do prodeje se dostane v roce 2024 s cílovou roční produkcí 70 000 aut
  • Vyrábět se bude v čínské továrně Volkswagen Group v provincii An-chuej

Subprémiová divize značky SEAT nazvaná Cupra, představila v Berlíně při příležitosti dalšího závodu Formule E tři novinky, z toho jednu pro sériovou výrobu. Kromě virtuálního konceptu UrbanRebel a závodního konceptu Exponential Experience se ukázala definitivní podoba SUV kupé střední třídy Cupra Tavascan. Ta vychází ze stejnojmenného konceptu představeného ve Frankfurtu 2019 a na jeho základních křivkách nezměnila nic podstatného. Tedy pokud lze soudit z několika umělecky stylizovaných fotografií, které automobilka zatím pustila do světa.

Technická data známe v tuto chvíli jen základní. Použita byla samozřejmě platforma MEB, k dispozici mají být dvě výkonové verze, přičemž pohon všech kol má nabídnout pouze ta silnější VZ o mocnosti 340 koní. Ta také zvládne stovku z klidu za 5,6 s a ujede až 517 km. Slabší Endurance se zadním pohonem pak dosáhne na 286 k, což je neklamným znakem použití nové generace elektrického pohonu s elektromotorem AP550, o níž jsme vás už informovali v souvislosti s uvedením Volkswagenu ID.7. I od zadokolky tak bude možné očekávat zrychlení 0–100 km/h za 6,8 s a dojezd až 547 km.

Designéři se museli držet v mantinelech každodenní použitelnosti, jinak ale dostala kreativita velkou zelenou

O něj se postará největší aktuálně používaná baterie v platformě MEB s kapacitou 77 kWh netto. Ta zvládne nabíjení příkonem až 135 kW a naplní se z 10 na 80 % SoC za méně než půl hodiny. Ve výbavě nebudou chybět 21" kola a adaptivní tlumiče DCC, infotainment s 15" displejem a novým rozhraním HMI a také prémiový soundsystém Sennheiser. Na další podrobnosti si budeme muset počkat do oficiální světové premiéry.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze