Co vše umí chytré lampy a kde je najdete?

Co vše umí chytré lampy a kde je najdete?
  • V Praze stojí již tři chytré lampy
  • Nabízejí Wi-Fi, nabíjení pro elektromobily či SOS tlačítko

V dnešní době máme každý v kapse chytrý telefon, doma chytrou televizi a chytrá už může být i celá domácnost nebo vaše staré auto (o těch nových nemluvě). A co třeba chytrá lampa? Tu na stůl už jsme si vyzkoušeli. A nově najdeme chytré lampy díky společnosti PRE i v pražských ulicích. Co je dělá chytrými?

Pouliční chytré lampy svítí díky úsporné LED technologii a nabízejí mnohá další využití. Dokáží například měřit intenzitu hluku, teplotu a exhalace. Součástí lampy jsou snímače, které průběžně monitorují množství prachových částic v ovzduší. Dále na lampě najdeme i SOS tlačítko, které po stisku ihned vytočí číslo 112.

Chytrá lampa

Co vás však bude zajímat nejvíce: přímo v lampě je integrována též zásuvka pro nabíjení elektromobilů či elektrokol. Jelikož jde zatím o pilotní fázi, nabíjení zprvu bude zdarma. Zejména čtenáři našeho sesterského serveru mobilenet.cz pak ocení, že lampa umožňuje i připojení k internetu skrz Wi-Fi všem, kteří jsou v blízkosti, a to bez omezení dat.

V Praze zatím najdeme tři takové lampy. Hned dvě jsou v ulici Na Hroudě v Praze Vršovicích, třetí nalezneme díky spolupráci Výstaviště Praha Holešovice a Magistrátu hlavního města Prahy v areálu výstaviště v jeho spodní části poblíž Křižíkových pavilonů.

„Těší nás, že chytrá lampa je umístěna právě na Výstavišti Praha, které prochází postupnou revitalizací a modernizací, a to i po stránce technologické,“ podotkl Martin Kala, předseda představenstva Rozvojových projektů, a. s., které Výstaviště Praha Holešovice provozuje.

„Jakmile v pilotním provozu do poloviny příštího roku ověříme, že vše pracuje podle předpokladů, bude možné nabízet takový typ chytrého osvětlení k využití nejen Praze, ale i dalším městům a obcím v ČR,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel Pražské energetiky Pavel Elis.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze