Čínská vláda reaguje na celní bariéry: zvýšíme dotace!

6
Čínská vláda reaguje na celní bariéry: zvýšíme dotace!
Fotografie: BYD
  • Země středu reaguje na pokles exportu do Evropy očekávatelně
  • Zdvojnásobuje podporu domácího trhu
  • K tomu se přidávají města s vlastními programy

Nové celní bariéry pro vývoz do EU citelně zasáhly čínské automobilky. Například společnosti MG a BYD těsně po jejich zavedení odepsaly zhruba 45 % prodejů. Takže jim vláda přispěchala na pomoc. Už v dubnu zavedla podporu, jakou u nás známe jako šrotovné. Ta spočívá v tom, že když majitel vymění svůj starší vůz za nový, dostane od státu finanční podporu. Zpočátku šlo o 10 000 jüanů (31 600 Kč) při výměně staršího vozidla za vůz na novou energii (to znamená jakýkoliv nabíjecí automobil), případně 7 500 jüanů (23 700 Kč) při náhradě staršího spalovacího auta novějším s nižšími emisemi. Na akci bylo původně vyčleněno 11,2 miliardy jüanů (35,4 miliardy korun), přesto nesplnila očekávání. Za první pololetí letošního roku bylo v Číně sešrotováno 2,78 milionu aut, což je sice meziroční nárůst o 28 %, ovšem počty žádostí o dotaci přesto nebyly naplněny.

Proto bylo rozhodnuto podporu zdvojnásobit s cílem zvýšit celkový prodej elektromobilů v tomto roce nad 10 milionů. Celková vyčleněná částka tentokrát známá není, ale podle agentury Bloomberg se počítá s tím, že by měla stačit na výměnu až zhruba 1,6 milionu aut. Tento trend se snaží, nezávisle na vládě, podporovat i některá jednotlivá města, která připravila vlastní pobídky ve výši v rozmezí od 1 000 do 10 000 jüanů (od 3 160 do 31 600 Kč) na vozidlo. V Číně je totiž stále registrováno zhruba 16 milionů starších spalovacích aut, která produkují více lokálních emisí a plní tak podmínky k udělení dotace.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Milí číňané já vám poradím, postavte v EU alespoň 50 velkých závodů na výrobu aut, budete mít pokoj od celních bariér :)))
Jíří Dešt
Jíří Dešt
To by si museli přivézt i pracovní silu jelikož Evropa vymírá a už tak není kdo by dělal v kolbenkách.
Dini Dini
Dini Dini
To jsou dotace dovnitř, těch si čína může udělat kolik chce, drtivá většina těch peněz je pořád v koloběhu jejich ekonomiky. To není to samé, jak když vyhlásí dotace ČR - většina peněz odejde do zahraničí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze