Český minielektromobil chce oslovit mladé řidiče i rozvážkové služby

Český minielektromobil chce oslovit mladé řidiče i rozvážkové služby
  • Combatra a Technická univerzita v Liberci spolupracují na elektromobilu Fido
  • Ten bude možné řídit od 15 let a parkovat jej kolmo k chodníku
  • Jeho prodej by měl začít v roce 2021 a cena nepřekročí 300 tisíc korun

Česká společnost Combatra a Technická univerzita v Liberci spojily síly v projektu malého dvoumístného vozítka s elektrickým pohonem. Jeho cena by se měla dostat pod 300 tisíc korun, díky čemuž bude velice atraktivní pro mladé řidiče i rozvážkové služby.

Combatra Fido

Jak uvádí Technická univerzita, v projektu se soustředí na vývoj elektrického pohonu, baterií a systému dobíjení, které navrhla. Na společnosti Combatra bude samotná výroba a konstrukční práce malého vozítka kategorie L6, které budou moci řídit řidiči od 15 let.

Jak uvádí Combatra na svých stránkách, maximální rychlost vozítka pojmenovaného Fido bude 45 kilometrů v hodině a jeho elektromotor poskytne 6 kW výkonu. Společnost však plánuje i vyšší verzi, která bude poskytovat výkon 15 kW a maximální rychlost 80 kilometrů v hodině. Automobil zaujme svou nízkou váhou a kompaktními rozměry 1,38 metru na šířku a 2,5 metru na délku. Díky tomu by mohlo oslovit rozvážkové služby, které rozhodně uvítají možnost kolmého parkování u chodníku.

Combatra Fido

Do vozu se vejdou dva pasažéři. Zadní sedadlo bude umístěno šikmo vůči přednímu pro co největší místo pro nohy posádky. Zavazadlový prostor nabídne kapacitu 260 litrů, což je na takto malý vůz poměrně překvapivé číslo. Navíc se zvažuje i skříňová verze vozu, která by měla nabízet kapacitu zavazadlového prostoru až 700 litrů.

Dojezd elektromobilu by měl v závislosti na verzi dosahovat 120 až 140 km na jedno nabití. Produkce by se měla omezit na 500 až 1 tisíc kusů ročně, přičemž plány hovoří o uvedení na trh v roce 2021.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze