CATL chystá elektroplán s doletem až 3 000 km

11
CATL chystá elektroplán s doletem až 3 000 km
Fotografie: CATL
  • Baterkářský gigant CATL úspěšně otestoval čtyřtunové elektrické letadlo
  • Další metou je letoun dvojnásobné hmotnosti, plánovaný na roky 2027 až 2028
  • Ten má posunout možnosti letecké dopravy bez lokálních emisí

Společnost CATL, aktuální světová jednička ve výrobě baterií, se na ekonomickém fóru World Economic Forum Annual Meeting of the New Champions, konaném ve městě Ta-lien v provincii Liao-ning, pochlubila pokrokem ve vývoji osmitunového elektrického civilního dopravního letounu, schopného překonat vzdálenost až 3 000 km. Aktuálně byly úspěšně dokončeny testy vznášedla s poloviční hmotností, dokončení projektu firma ohlásila podle CNEVPost na období 2027–2028. Partnerem ve vývoji je, kromě jiných, i konstrukční firma Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC). Samotný CATL vloni vytvořil samostatnou divizi, věnující se právě vývoji civilních letadel a jejich komponentů.

Klíčem k dosažení ambiciózního cíle bude nová generace kondenzovaných baterií CATL s energetickou hustotou až 500 Wh/kg, tedy zhruba dvojnásobnou proti dnešním standardním elektromobilům. A na konci cesty má být komerčně dostupná řada elektroplánů o hmotnosti 1–8,8 tuny.

Diskuze ke článku
Petr Diskuze
Petr Diskuze
Naposledy upraveno: 27. 6. 21:40
no jen pro zajímavost - takový dreamliner má vzletovou hmotnost přes 200 tun, takže než bude použitelné elektrické éro ......... tak nebude na baterky
Josef L
Josef L
V budoucnosti nebude potřeba letadel, cestovat se bude úplně jinak.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze