Callum Skye je mix Astonu Martin a Jaguaru. Pojme čtyři cestující a je hodně rychlý

Callum Skye je mix Astonu Martin a Jaguaru. Pojme čtyři cestující a je hodně rychlý
Fotografie: Callum
  • Hlavní předností bude ultrarychlé nabíjení a nevšední řidičský zážitek
  • Hmotnost modelu Skye činí jen 1 150 kg
  • Vůz pojme čtyři cestující a ujede 275 km na nabití

Jeden z nejuznávanějších automobilových designérů, Ian Callum, který hrál klíčovou roli při utváření modelů Jaguar I-Pace a Aston Martin Vanquish, se rozhodl, že založí vlastní automobilku. Jmenuje se Callum a nyní se můžeme podívat na její první výtvor. Je mixem sportovního kupé a offroadu a nese označení Skye. Jedná se samozřejmě o elektromobil, který má kabinu s uspořádáním 2+2. Pocit z jízdy má být údajně hodně podobný právě vozidlům Aston Martin, čemuž pomůže nejen unikátní design kabiny, ale i bohatá výbava a hodně záživný řidičský projev. Callum o svém prvním výrobku říká, že je navržen výhradně pro náročné, kteří hledají mimořádná dobrodružství na silnici i mimo ni. V drsném terénu pomůže propracovaný pohon všech kol a vysoká světlá výška společně s kvalitním obutím.

Callum Skye měří do délky čtyři metry, je 1,9 metru široký a váží pouhých 1 150 kg. Díky lehkosti a kompaktním rozměrům je zaručena obratnost a dynamika. Třeba zrychlení z 0 na 100 km/h se odehraje za čtyři sekundy. O maximální nejvyšší rychlosti se ale výrobce zatím nezmiňuje. V útrobách vozu se ukrývá 42kWh baterie, jež má stačit k ujetí 275 kilometrů. Exteriér vozu se vyznačuje akcentovou smyčkou protnutou silnou horizontální strukturou a lemovanou organickými formami vpředu a vzadu. Díky tomu mají boční dveře ve své spodní části integrované sklo, aby posádka vždy za každých okolností viděla i na bok auta.


Další předností je možnost velmi rychlého nabíjení. Sice není znám maximální výkon, který půjde využít u rychlonabíjecích stanic, ale pomoci má partnerství s firmou Nyobold. Firmy Callum a Nyobold totiž již dříve uzavřely úspěšnou spolupráci s designérem Julianem Thompsonem, která se týkala elektromobilu inspirovaného Lotusem Elise. Co se týče samotného modelu Skye, první prototypy již prochází testovacími procedurami. Prodej hotové verze se očekává v létě příštího roku a případní zájemci by měli začít šetřit. Callum říká, že vůz by měl stát okolo 126 tisíc dolarů (v přepočtu 2,8 milionu Kč).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze