Hummer EV se představil v drsné vojenské verzi. Má „neviditelný“ režim

Hummer EV se představil v drsné vojenské verzi. Má „neviditelný“ režim
Fotografie: GM Defense
  • Vůz nese označení EMCV
  • Má trubkový rám, silnější brzdy a tichý jízdní režim
  • Dojezd vozu podporuje naftový generátor

Koncept elektrického vojenského vozidla od společnosti GM Defense vychází z nového Hummeru EV a nabízí pohled do budoucnosti. Novinka nese označení Electric Military Concept Vehicle (EMCV) a především její přední část je vzhledem velmi podobná elektrickému Hummeru. Americká armáda přitom v 80. a 90. letech využívala právě vozy Hummer, tehdy model H1. Koncepční vojenský vůz na elektrický pohon se ukázal veřejnosti na výstavě Modern Day Marine 2023 v americkém Washingtonu. Vůz využívá elektromotory GM Ultium Drive a technologii baterií Ultium. EMCV může využívat různé formáty a chemické složení baterií, aby vyhovovalo měnícím se potřebám.

Hummer EV

Ve standardním uspořádání interiéru vůz pojme šest osob a pro práci v terénu nechybí režimy Silent Watch a Silent Drive. Ty se vyznačují nízkými akustickými a tepelnými stopami, takže vůz by mělo být velmi těžké zaměřit střelami naváděnými teplem. Při úpravě z civilního GMC Hummer EV se provedla hromada změn, takže se dostalo na neprůstřelné materiály či odlehčení konstrukce. V útrobách vozu je obří baterie Ultium o kapacitě 212 kWh a tři elektromotory s výkonem 1 000 koní. Dojezd má činit okolo 480 km, ovšem v případě ostrého nasazení je pro jistotu auto vybaveno palubním dieselovým generátorem o výkonu 12 kW.

Vojenský Hummer EV by měl být schopen získat při rychlém nabíjení dalších 161 km dojezdu v čase 12 minut. Nechybí odpružení FOX a 37" terénní pneumatiky. Mnohem odolnější jsou údajně i brzdy a posádku má chránit trubkový bezpečnostní rám. Pro střelbu ze střechy vozu je přítomen 46" otočný prstenec, kam lze umístit takřka libovolně velkou zbraň. Nyní je otázkou, jak si GM Defense poradí v blížícím se výběrovém řízení. Pokud uspěje, je dost možné, že za pár let uvidíme elektrické Hummery EV „ve vojenském obleku“ v akci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze