BYD vrací Tesle titul nejprodávanějších elektromobilů, prodeje rekordně poklesly

1
BYD vrací Tesle titul nejprodávanějších elektromobilů, prodeje rekordně poklesly
Fotografie: BYD
  • Problémy s odbytem elektromobilů se neomezily jen na Teslu
  • Společnost BYD, aspirující na světovou jedničku, hlásí ještě větší propad
  • Obě automobilky narazily na stejný problém

Automobilka BYD, čínská jednička a aspirant na největšího výrobce světa, podle Reuters ohlásila velmi špatné zprávy za první čtvrtletí 2024. Ze zveřejněné uzávěrky totiž vyplývá, že BYD mezikvartálně odepsal dokonce 43 % prodejů elektromobilů, tedy mnohem více, než 20,2 %, která odepsala za stejné období Tesla. V absolutních číslech to znamená propad z rekordních 526 409 prodaných BEV ve čtvrtém kvartále 2023 na 300 114 prodejů za první tři měsíce letošního roku. Kromě jiného to znamená návrat Tesly na pozici světové jedničky v prodejích elektromobilů, která má aktuálně náskok více než 25 %. A to i přesto, že meziroční rozdíl v prodejních statistikách elektromobilů BYD oproti první čtvrtině roku 2023 činí +13,4 %.

Oba maléry mají stejnou příčinu, a sice prudké ochlazení čínského trhu s elektromobily, způsobené mj. právě těmito dvěma společnostmi. Stály totiž u začátku cenové války počátkem minulého roku, která vedla k rekordním slevám a následně prudce rostoucím prodejům. Jenže ceny přitom klesly pod udržitelné minimum, a jejich postupný návrat k normálu vyvolal na miliardovém trhu velkou prodejní kocovinu. Nutno dodat, že BYD není tímto stavem nijak zásadně ohrožen, protože celkové prodeje včetně spalovacích pohonů naopak utěšeně rostly a automobilka plánuje letos prodat celkem 3,6 milionu aut, tedy o plnou pětinu více, než vloni.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Co bylo ve škole? Dostal jsem čtyřku mami. Tak seš blbej? No jo ale Vašek dostal pětku!

Máme tu zprávy o tom jak se trh ev drží i bez dotací a pak najednou že Tesly 20% propad je vlastně nic proti BYDu.

Už to začíná být směšný.

Podle me se EV na nejakou dobu prostě usidli vedle nafty a benzínu. Proto to neni problem pro BYD nebo VAG. U Tesly se uvidi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze