Budoucnost modelů Audi RS je plně elektrická. Je to dobře, nebo špatně?

Budoucnost modelů Audi RS je plně elektrická. Je to dobře, nebo špatně?
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Od roku 2030 nenajdeme u Audi nic se spalovacím motorem
  • Vrcholné modely RS budou již brzy kompletně elektrické
  • Nabídku obohatí hned několik sportovně založených novinek

Audi bylo za posledních 40 let známé tím, že kromě propracovaného pohonu všech kol mělo v nabídce i pár vrcholných modelů s ohromným výkonem a benzinovým motorem. Aktuální trend v podobě elektromobility však posouvá dosavadní benzinové bestie se čtyřmi kruhy na přídi pomalu a jistě do historických zápisníků a místo toho musíme do 8 let čekat záplavu elektromobilů. Samo vedení značky si dalo za cíl, že v roce 2030 bude Audi „čistou“ automobilkou a v nabídce se neobjeví nic se spalovacím motorem.

Generální ředitel divize Audi Sport se k tomu nedávno vyjádřil v rozhovoru pro autocar.co.uk. Dle získaného vyjádření je aktuální cestou plug-in hybridní technika, která je mezistupněm k plné elektrifikaci. Současná generace modelů RS5, RS6 a Q8 RS tak jsou zřejmě ty poslední, které nabídnou jakoukoliv formu spalovacího pohonu. Pokud se dostane na nástupce některého z těchto modelů, můžeme očekávat mnohem menší objem motoru a povinnou přítomnost menší baterie a další potřebné techniky.

Teprve od roku 2030 dojde k tomu, že i to nejlepší od Audi bude potřeba nabíjet. Již dnes existuje velmi zábavný sportovní model e-tron GT, který ve verzi RS dokáže přinést silné emoce a adrenalin. Právě tato první „elektrická vlaštovka“ je náznakem, že se do budoucna máme na co těšit. Audi prý chystá další SUV model, který by měl být elektrický a ponese označení RS. Konkurovat by měl BMW X3 M nebo Mercedesu-AMG GLC. V plánech výrobce i plně elektrická náhražka za současné Audi TT RS a nejnáročnější fanoušci zvyklí na model R8 také nepřijdou zkrátka.

Aktuální plány značky jsou tak nadmíru bohaté a my jen doufáme, že se Audi bude snažit o zachování dostatečně zábavných sportovních modelů. Konkurence totiž rozhodně nespí a třeba BMW v řadě M také chystá pár zajímavých kousků, které dostanou elektrický pohon.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze