Kontroverzní ECO Rally Bohemia 2019: zrušené etapy i policie

Kontroverzní ECO Rally Bohemia 2019: zrušené etapy i policie
  • Italské posádky si vymohly zrušení etapy, kterou by oficiálně nedojelo 9 elektromobilů
  • V průběhu rally účastníky zastavovala policie
  • Celkem byly zrušeny tři etapy

O zajímavé a zároveň kontroverzní momenty není letos na ECO Rally Bohemia nouze. Nejen v druhém soutěžním dni známé eco rally, do které se letos přihlásilo 32 posádek s elektromobily, hybridy i auty na CNG, došlo ke zrušení etapy a velkým vášním zúčastněných posádek.

Důvod? Celá trať rally, které se účastní i naše redakce, je připravena tak, že je schopen ji odjet každý elektromobil. Protože jsou ale na místě pouze provizorní podmínky na pomalé nabíjení, je potřeba být připraven, aby se auta stihla mezi etapami nabít. Každá posádka si mohla dle pravidel dovézt až 16A nabíječku, ale dvě zahraniční posádky s vozy Audi e-tron bohužel dorazily vybaveny pouze 10A nabíječkou, a to byl problém. Do jedné z dnešních etap tyto posádky odmítly nastoupit s tím, že auta nestačili dobít. Ta tak neměla dostatečný dojezd na odjetí celé etapy. Avšak nebyly samy. Podle výpočtů FIA by dle oficiálních záznamů tuto etapu kvůli nedostatečnému dojezdu neodjelo 9 aut. Kromě dvou Audi šlo o tři vozy Volkswagen e-Golf, Hyundai Ioniq (kvůli špatně nastavenému nabíjení) a také Tesla Model X 90D i Tesla Model S 85. Některé posádky nicméně odstoupily nebo by dle svých slov etapu riskli dojet. Byly to ale právě posádky dvou Audi, které si nakonec zrušení etapy u komisařů prosadily. Svou roli zde jistě hrálo hlavně to, že jak komisaři FIA, tak členové těchto posádek byli Italové. Zajímavostí je, že jde o stejné posádky, které si u komisařů vymohly zrušení etapy i na rally v Českém Krumlově.

O tom, že nejde o nedostatek Audi e-tron, ale pouze dvou posádek, které si nepřivezly dostatečné nabíjení, svědčí fakt, že třetí zúčastněné Audi e-tron, jehož majitel přijel vybaven 16A nabíječkou, s dojezdem neměl problém a před předmětnou etapou měl nabito z více než 40 %. I z toho je vidět, že zrušení etapy jen z důvodu špatné přípravy dvou posádek je minimálně kontroverzní. Nejen posádka třetího e-tronu, ale všechny další posádky tak podepsaly protestní nótu proti zrušení etapy, kterou si vymohly dvě posádky. Avšak nebylo to nic platné, etapa nakonec byla zrušena. Rozhodnutí přitom měli na svědomí právě italští komisaři FIA. Čeští pořadatelé samotné Rally Bohemia byli proti zrušení a zastali se ostatních účastníků. Přitom když včera měly stejný problém s dojezdem jiné vozy, etapa zrušena nebyla.

Letošní ECO Rally Bohemia však zažila i další nestandardní situace. Včera i dnes rychlostní zkoušky protínaly neprůjezdné oblasti a účastníky kvůli tomu zastavovala policejní hlídka. Včera pak došlo ke zrušení jedné etapy.

Rally Bohemia se i letos účastní fDrive.cz, a to s vozem Hyundai Ioniq. Držte nám palce!

Diskuze ke článku
Sam
Idioti s elektrickými auty chtějí jezdit rallye? Já tedy nevím , kde doplňují PHM normální auta, předpokládám někde na benzinkách nebo si vezou benzín svůj. A elektroauta se mají dobíjetz na veřejných stanicíchj nebo si dovézt elektřinu svou ( např. agregát).
Tady je zase vidět , že elektroauta jsou pitomost pro pitomce.
václav
ať si elektro auta udělají svoji rally !!!
Tomáš Menčík
Tomáš Menčík
EKO rally?? Trapnost nad trapnost. Elektrikou se svítí, naftou topí, auta jezdí na benzín !!
TOM
Za svůj život jsem se účastnil v mládí i tzv. ECO RALLY na spotřebu což bylo zajímavé,ale
elektrorally je pitomost ať si vytvoří svojí rally a nekazí dojem benzinovým pravověrcům.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze