Billa a Shell chtějí podpořit rozvoj elektromobility v ČR novou formou spolupráce

5
Billa a Shell chtějí podpořit rozvoj elektromobility v ČR novou formou spolupráce
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Jedná se o nabíjecí stanice Shell Recharge
  • Nabíjet na nich půjde výkonem až 180 kW

Společnosti Billa a Penny společně se Shell Czech Republic podepsaly strategické partnerství pro výstavbu veřejných nabíječek pro elektromobily u prodejen těchto obchodních řetězců v České republice. Cílem je nabídnout zákazníkům řetězce Billa vysoký standard dobíjení Shell Recharge. Tato spolupráce podporuje cíl společnosti Shell stát se do roku 2050 uhlíkově neutrální. Billa chce stejného cíle dosáhnout už do roku 2040. Od dubna letošního roku nabízí společnost Shell v České republice vlastní řešení pro nabíjení elektromobilů pod značkou Shell Recharge. Kromě čerpacích stanic bude Shell nabízet také nadstandardní nabíjení pro majitele elektromobilů na místech, kde zákazníci tráví delší dobu, například v nákupních centrech. Právě sem směřuje strategické partnerství mezi společnostmi Shell Czech Republic a Billa Česká republika.

„Zásady udržitelnosti a odpovědného přístupu k lidem a životnímu prostředí jsou pro nás prioritní. Partnerství se společností Shell je pro nás v mnoha směrech strategické. Instalace nabíjecích stanic je jedním z kroků naplňujícím náš skupinový závazek a podporující zákazníky, kteří se rozhodli podporovat tento udržitelný směr,“ říká Andreas Jüterbock, ředitel prodeje společnosti Billa Česká republika. Dále dodává: „Díky tomuto strategickému partnerství navíc nabídneme našim zákazníkům nový komfort dobíjení, protože díky instalovanému výkonu budou moci dobít svůj elektromobil plně nebo z podstatné části během půl hodiny, tedy během svého nákupu na naší prodejně.

Shell Recharge přináší podstatné zvýšení dostupné rychlosti dobíjení. Disponuje totiž nabíjecím výkonem až 180 kW. To je více než trojnásobek výkonu jiných dobíjecích stanic. Ty jsou běžně vybaveny 50kW stanicemi pro rychlé nabíjení a 22kW pro pozvolné nabíjení. Díky tomu nabíjecí stanice Shell Recharge zajistí úplné nebo podstatné dobití elektromobilu v řádu desítek minut. V rámci koncernu Rewe je součástí této strategické dohody rovněž obchodní řetězec Penny Česká republika, u jehož prodejny v Polné byla vybudována první pilotní nabíjecí stanice Shell Recharge. Rozvoj elektromobility v Česku přitom názorně dokumentuje i zájem o službu dobíjení na parkovištích u Penny. Jen za loňský rok proběhlo u prodejen Penny více než 28 tisíc dobíjení, což představuje 14násobné zvýšení oproti roku 2022. Řidiči a řidičky přitom do svých elektromobilů doplnili 507 000 kWh elektrické energie. To je pro představu objem, který spotřebuje za rok asi 170 českých domácností.

K nové spolupráci se vyjádřil i Daniel Vagaský, generální ředitel společnosti Shell Czech Republic. Ten řekl: „Naším cílem ve společnosti Shell je zajistit, aby majitelé elektromobilů měli stejně vysoký standard služeb jako majitelé konvenčních vozidel, a k tomu neodmyslitelně patří dostupnost nabíjení. Tím, že umožníme nabíjení vozidla během každodenních nákupů, získají majitelé rychlou a snadno dostupnou službu, která je přizpůsobena specifickým potřebám uživatelů elektromobilů. Vážíme si toho, že jsme se pro tuto myšlenku nadchli společně s partnerem, který představuje špičku v oblasti maloobchodu a s nímž máme dlouhodobé obchodní vztahy. Už od roku 2014 provozujeme na 71 našich čerpacích stanicích po celé ČR obchody Billa Stop & Shop, kde si zákazníci mohou rychle nakoupit základní potraviny, včetně čerstvého zboží jako ovoce a zelenina, pečivo, uzeniny a mléčné výrobky. Díky partnerství se společností Billa budeme moct v následujících letech efektivně rozšiřovat naši síť Shell Recharge pro dobíjení elektromobilů.

Diskuze ke článku
Hynek Šlahůnek
Hynek Šlahůnek
To je super, ale kdy pro Ceskou republiku zprovozni registrace?
Karel Schmidt
Karel Schmidt
A jejich 180kW nabíječky mají tenké kabely omezené na 300A, takže tu máme druhý ČEZ.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze