Audi uvádí nový velký elektromobil. Jeho hlavním trhem ale není Evropa

Audi uvádí nový velký elektromobil. Jeho hlavním trhem ale není Evropa
Fotografie: Audi
  • Na výběr budou tři varianty
  • Vůz bude podle všeho dostupný jen v Číně
  • Nejlepší verze nabídne pohon všech kol a výkon 302 koní

Nejnovějším přírůstkem do nabídky elektromobilů Audi je velké SUV s označením Q5 e-tron. Jedná se o luxusnější dvojče Volkswagenu ID.6, což napovídá, že novinka je určena především pro čínský trh. V podstatě je Q5 e-tron vlajkovou lodí značky, jelikož nic většího s čistě elektrickým pohonem zatím Audi nenabízí. První informace o voze přináší motor1.com a zdá se, že není v plánu nasazení vozu do prodeje v USA a Evropě. To je za nás velká škoda, jelikož vůz vypadá nádherně a také jeho technika není k zahození. Nabízí až sedm míst k sezení a na délku má 4,8 metru.

Čínští zákazníci dostanou na výběr ze tří verzí, kdy ta nejdostupnější nese označení 35. Prostřední má označení 40 a vrcholem bude Audi Q5 e-tron s dodatkem 50. Nejlevnější verze se dočká baterie o kapacitě 55 kWh, výkonu 177 koní, zadního náhonu a ujede na jedno nabití 420 km. Lépe vybavené provedení s označením 40 dostane baterii s kapacitou 83,4 kWh, nabídne stále jeden elektromotor a výkon 201 koní.

Absolutním vrcholem standardní nabídky modelové řady se stane Q5 e-tron 50 se dvěma elektromotory pro pohon obou náprav. Celkový výkon zde činí slušných 302 koní, avšak baterie vozu nabídne stále kapacitu 83,4 kWh. Tato verze by měla na jedno nabití ujet okolo 520 km, což je o 40 km méně než v případě verze 40. Samozřejmostí je také bohatá výbava, v jejímž čele je několik dotykových displejů palubní desky, které nahrazují klasická tlačítka. Nesmí chybět ani bezpečnostní asistenční systémy a kvalitní materiály v kabině. Audi zatím nezveřejnilo ceník, očekávají se však o něco vyšší cifry než v případě Volkswagenu ID.6.

Technické parametry Audi Q5 e-tron 50

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 880 × ? × ? mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon222 kW, 302 koní
Baterie83,4 kWh
Nabíjeníkonektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 520 km
Cena od
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze