Audi RS Q e-tron se zúčastní své první Rallye Dakar

1
Audi RS Q e-tron se zúčastní své první Rallye Dakar
Fotografie: Audi
  • Elektromobily budou muset zdolat denní vzdálenosti přesahující 800 km
  • Legendární posádky povedou do nejtěžší rallye 3 speciály

Audi RS Q e-tron se zúčastní své první Rallye Dakar, která se pojede od 1. do 14. ledna 2022 v Saúdské Arábii. Uvádí to značka v tiskové zprávě. Na programu rallye dlouhé téměř 8 100 kilometrů je 12 etap, jejichž denní vzdálenosti v některých případech přesahují 800 kilometrů. V pouštní rallye se „elektrické“ Audi střetne s 91 konkurenty v automobilové třídě.

„Rallye Dakar je největší myslitelnou výzvou pro náš inovativní elektrický pohon s vysokonapěťovou baterií a vysoce účinným měničem energie,“ říká Julius Seebach, výkonný ředitel Audi Sport GmbH zodpovědný za motorsport u Audi. „Nikdy předtím jsme v Audi Sport neuvedli tak komplexní vůz na start v tak krátké době. Náš první vytrvalostní test v soutěžních podmínkách je nyní v nejdelší a nejnáročnější rallye na světě. K Rallye Dakar přistupujeme s velkým respektem a plně se soustředíme na tuto výzvu.

Všechny tři vozy Audi RS Q e-tron jsou přihlášeny pod týmem Audi Sport a mají velice zkušenou posádku. První tvoří dakarská legenda Stéphane Peterhansel, který vede žebříček Rallye Dakar jako 14násobný vítěz. Cestu mu bude ukazovat jeho francouzský krajan Edouard Boulanger. I v druhé posádce je legenda – Španěl Carlos Sainz, který vyhrál rallye Dakar třikrát a přináší si s sebou více než dvě desetiletí zkušeností z rallye, během nichž byl dvakrát mistrem světa. Jeho krajan Lucas Cruz byl u všech tří dakarských vítězství na sedadle spolujezdce. Poslední posádka se skládá z Mattiase Ekströma, který má dva tituly v DTM a vítězství v mistrovství světa v rallycrossu, a Emila Bergkvista, jenž byl juniorským mistrem světa v rallye, než přesedl na místo spolujezdce.