AirCar: sen o novém létajícím autě designéra AeroMobilu Štefana Kleina

AirCar: sen o novém létajícím autě designéra AeroMobilu Štefana Kleina
  • Za konceptem stojí firma slovenského původu
  • Testy s modelem v reálné velikosti prokázaly perfektní stabilitu za letu
  • Po dokončení, otestování a certifikaci prototypu se počítá s malosériovou výrobou

Slovenský inženýr a designér Štefan Klein snil před 30 lety o tom, že vyrobí létající auto. Tuto myšlenku poprvé představil světu v jeho diplomové práci a nedlouho poté začal na tomto snu pracovat. Po letech tvrdé dřiny se jeho sen naplnil, když před třemi lety poprvé vzlétl do vzduch se svou třetí generací AeroMobilu, o kterém jste nejspíš slyšeli, protože se brzy stal světovou senzací. Poté se však firma AeroMobil dostala do fáze, kdy se soustředila spíše na velkovýrobu a marketing, ale Kleina více bavilo vyvíjet a konstruovat. Proto z firmy v loňském roce odešel a světu představil svůj nejnovější projekt AirCar.

AirCar na rozdíl od AeroMobilu nabízí čtyřsedadlovou konfiguraci a také dva motory namísto jednoto. Nejodvážnější vize hovoří dokonce o možnosti obojživelného vozidla. Po dokončení, otestování a certifikaci prototypu počítá malosériová výroba za podpory investora s cenou mezi 300 až 350 tisíci eury. AirCar by měl být schopný letu ve výšce 3 kilometrů cestovní rychlostí 250 kilometrů za hodinu s přibližnou spotřebou 5 l paliva na 100 km.

AirCar má siluetu velmi dynamického a sportovního vozu. Při testech s modelem reálné velikosti o hmotnosti 300 kilogramů se prokázala jeho výborná aerodynamika a ovladatelnost, dokonce i v kritických režimech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze