ZKW a LG představují převratné systémy osvětlení u vozidel budoucnosti

ZKW a LG představují převratné systémy osvětlení u vozidel budoucnosti
Fotografie: ZKW
  • Nové světlomety umožní promítání obrazu jako v kině
  • K dispozici je až 100palcový obraz
  • Novinkou jsou LED na průhledném nosném substrátu

Na letošním veletrhu Consumer Electronics Show představily společnosti ZKW a LG své inovace v oblasti inteligentního osvětlení a infotainmentu vozidel. Vrcholem je koncepční vůz LG, který je vybaven světlomety microZ-LED s vysokým rozlišením od společnosti ZKW. To by mělo v budoucnu umožnit promítání jako v kině „drive-in theatre“. Výrobce ZKW zde představil nejnovější inovace, jako je inteligentní „Illuminated Panel“ a osvětlený nárazník, animovaná zadní světla, udržitelné světlomety a nové světlomety pro Volvo EX90 s pohyblivým Thorovým kladivem. „Díky našim pobočkám v Silao/Mexiku a Troy/Michiganu nabízíme zákazníkům v ekonomické oblasti USMCA inovativní světelné systémy, které dokáží komunikovat s ostatními účastníky silničního provozu a zvyšují bezpečnost jízdy,“ vysvětluje Wilhelm Steger, generální ředitel skupiny ZKW.

Moduly světlometů ZKW microZ integrované do přední části předváděcího vozu ukazují, jak lze v budoucnu vytvářet animované projekce pomocí inteligentního předního osvětlení. Funkce projektoru světlometů vytváří 100palcový obraz, který lze využít k zobrazení široké škály zábavního obsahu založeného na OTT komunikaci přes internet (např. Netflix), čímž se automobil promění v mobilní kino. K nejvýznamnějším produktům představeným na veletrhu patří osvětlená vícebarevná přední mřížka a poprvé osvětlený nárazník vyvinuté ve spolupráci s REHAU Automotive. Společnost ZKW na demonstračních přístrojích ukázala, jak lze do předních částí vozidel integrovat moderní systémy osvětlení, elektroniky a senzorů. Koncept lze využít například k novému designu přední části elektromobilů, které již nepotřebují chladič jako inteligentní designový objekt s funkcemi osvětlení, loga, senzorů a vytápění. V budoucnu mají být vyvinuty inteligentní přední části vozidel a další sériové výrobky, které budou komunikovat s ostatními účastníky silničního provozu, a mohou tak zvýšit bezpečnost silničního provozu.

ZKW

Mezi nejnovější inovace společnosti ZKW patří špičkové světlomety modelu Volvo EX90. Jejich základem jsou digitální HD LED moduly s rozlišením přes 1,3 milionu pixelů, které dynamicky přizpůsobují světlo dopravní situaci a přesně blokují ostatní účastníky silničního provozu. Jedinečným prvkem prémiových světlometů je možnost natáčení světel pro denní svícení nahoru a dolů v typickém tvaru kladívka Volvo, čímž se odhalí hlavní světelné moduly – tato konstrukční inovace rovněž pomáhá šetřit instalační prostor. Jako novinku představuje ZKW ve spolupráci se společností OSRAM inovativní moduly zadních světel, v nichž jsou průhledné LED laminovány na průhledný nosný substrát. Výsledkem je animovaná plocha, na níž lze zobrazovat zadní světla, blinkry, brzdová světla a svítící loga.

Udržitelná výroba

Cílem společnosti ZKW je, aby její celosvětová výroba byla CO2 neutrální do roku 2025 a všechny výrobky do roku 2038. Tohoto cíle má být dosaženo úsporami energie, zamezením vzniku odpadu a přechodem na ekologickou elektřinu. V rámci projektu SusMat4CarLight pracuje společnost ZKW s partnery na výzkumu recyklovatelných materiálů pro budoucí osvětlovací systémy, včetně polymerů na bázi obnovitelných surovin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze