Výpadek elektřiny? Nissan Leaf a stadion Ajaxu mají řešení, jak mu předejít

Výpadek elektřiny? Nissan Leaf a stadion Ajaxu mají řešení, jak mu předejít
  • Stadion umí vyrovnávat nerovnováhu v elektrické síti
  • Ve svých útrobách má 148 baterií z Nissanu Leaf
  • Zásobárna energie má kapacitu 2,8 MWh

Co se starými bateriemi elektromobilů je častým předmětem diskuzí. Zajímavé uplatnění našly baterie na stadionu Ajaxu Amsterdam v Holandsku. Tamní Johan Cruijff ArenA totiž disponuje 63 použitými a 85 novými bateriemi z Nissanu Leaf. Zásoba energie o kapacitě 2,8 MWh a výkonu 3 MW má hned několik výhod. Projekt vznikl partnerstvím firem Nissan, Eaton, BAM, Mobility House a samozřejmě samotné arény.

Amsterdam Energy Arena

Baterie při nízkém tarifu shromažďují energii, kterou pak umí hojně využívat. Především v době koncertu aréna vyžaduje obrovský odběr energie, který je náročný na celou elektrickou síť. Baterie přitom výkyv umí vyrovnat. Zásoba energie může také pomoci v případě výpadku, kdy by mohla zásobovat několik tisíc domácností. Pro dalších úsporu má aréna na své střeše 4 200 solárních panelů, které taktéž pomáhají snižovat emise a šetřit náklady.

Stadion Ajaxu však rozhodně není jediný. Švédská energetická společnost Vattenfall si ve Velké Británii postavila zásobárnu elektřiny z 500 baterií BMW i3. Dohromady se společnost může pyšnit zásobárnou energie o kapacitě 16,5 MWh.

Další projekty tohoto typu přibývají každým dnem. Čím dál častější výpadky elektřiny jsou totiž pro moderní města velkým strašákem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze