Volkswagen uzavřel strategické partnerství s BP, začnou budovat rychlé nabíječky

Volkswagen uzavřel strategické partnerství s BP, začnou budovat rychlé nabíječky
Fotografie: BP
  • Tisíce ultrarychlých nabíječek vzniknou na čerpacích stanicích BP a Aral
  • U nás ani jedna z těchto sítí už nepůsobí, projekt se zřejmě vyhne i Rumunsku
  • Nabíječky budou přístupné i ostatním, majitelé Volkswagenů ale budou mít výhody

Obě společnosti podepsaly podle insideevs.com memorandum o budoucí spolupráci, jejímž cílem bude podpořit vybudování sítě ultrarychlých nabíjecích stanic DC o výkonu 150 až 350 kW. Ty by měly vznikat přímo na čerpacích stanicích BP a Aral (v Německu) a pomoci udržet při životě jejich nákladně vybudovanou infrastrukturu. BP už vlastní rozsáhlou síť nabíječek Pulse ve Velké Británii, cílem je doplnit ji uceleným systémem vysokovýkonných nabíjecích bodů. Především v Německu, ale i v některých dalších evropských zemích.

Společnost BP by ráda, aby 90 % obyvatel Velké Británie a Německa nemuselo k rychlonabíječce cestovat déle než 20 minut. Vzniknout by mělo neuvěřitelných 18 000 nových dobíječek, což bude v roce 2025 třetina potřeby ultrarychlých nabíjecích bodů v Evropě. Prvních 250 by mělo fungovat už koncem letošního roku, v roce 2030 by britská petrolejářská společnost měla provozovat už přes 70 000 tisíc dobíjecích míst po celém světě. Hlavním důvodem navázání strategické kooperace je podpora pro ambiciózní a velmi nákladný projekt.

Detaily spolupráce se teprve budou dolaďovat. Pravděpodobně se bude jednat především o nepřímou podporu. Už v této chvíli víme, že Volkswagen zařadí nabíjecí síť BP do svých systémů pro navigaci a automatickou platbu za dobíjení. To majitelům Volkswagenů ušetří námahu s platbou, což je obecně nejméně komfortní aspekt současné podoby dobíjení elektromobilů. Tím to určitě neskončí, více ale v tomto případě nevíme. Přímo se nabízí předplacené nabíjení, například k novému auto, ale to jsou zatím pouze spekulace.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze