Velká Británie zavádí zelené registrační značky pro elektromobily

Velká Británie zavádí zelené registrační značky pro elektromobily
Fotografie: Autocar
  • Zelený pruh nahradí modrý pruh EU
  • Vláda investuje do vývoje a pracovních míst

Od 8. prosince 2020 je podle autocar.co.uk možné si ve Velké Británii vyměnit nebo nově registrovat elektromobil na nové registrační značky se zeleným pruhem, které je na první pohled odliší od naftových a benzínových aut. Tento krok je součástí vládních plánů na dosažení nulových emisí do roku 2050.

Jen pětina lidí s tím souhlasí

Registrační značky, jejichž cílem je usnadnit identifikaci emisně čistých vozidel pro orgány státní správy, mají zelený pruh na levé straně tak, jako je u nás běžný modrý pruh s logem EU a nápisem CZ. Tyto nové registrační značky však nejsou jako u nás povinné pro elektromobily, ale doporučuje se jejich výměna, jelikož na ně budou navázány různé výhody. Proti zavedení se však postavil britský autoklub RAC, který tvrdí, že pouze pětina řidičů si myslí, že je dobrý nápad takto zvýhodňovat emisně čistá vozidla.

Britské registrační značky pro elektromobily

Vláda dala peníze na vývoj a nová pracovní místa

Vláda v této době navíc schválila výzkum trhu s nulovými emisemi, na který vyčlenila ze svého rozpočtu 12 milionů liber, což je necelých 350 milionů Kč. Cílem projektu je 10 miliony liber podpořit vývoj elektromobilů a vozidel poháněných vodíkem a dalšími 2 miliony liber podpořit tvorbu více než 6 tisíc kvalifikovaných pracovních míst v oboru elektromobility.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze