Věděli jste, že Vladimir Putin jezdí hybridní limuzínou? Jakou?

Věděli jste, že Vladimir Putin jezdí hybridní limuzínou? Jakou?
  • Limuzína má pod kapotou benzinový osmiválec a elektromotor
  • Aurus Motors je ruská automobilka, do které Rusko v přepočtu investovalo 4,3 miliardy korun

Politika je pro spoustu lidí citlivé téma, do kterého bych nerad zasahoval. Možná si i říkáte, jak souvisí automobilový svět s politikou. Vrchní představitelé se přesouvají na různá místa nejen letecky ve vládních speciálech, ale samozřejmě využívají i auta. Takový Miloš Zeman jezdí Škodou Superb, určité státy využívají vozy od Mercedesu a ruský prezident, Vladimir Putin jezdí limuzínou od automobilky Aurus Motors?

Aurus je ruská automobilka, která dostala jeden jediný úkol: postavit luxusní, bezpečné a samozřejmě pohodlné auto, které je tak trochu ušité na míru právě pro ruského prezidenta. Však také Rusko do značky investovalo od roku 2013 v přepočtu 4,3 miliardy korun. Vůz je každopádně designově povedený, nabízí nejmodernější technologie a samozřejmě, jak je v Rusku zvykem, dostal i pořádný motor.

Příď se s velkou pravděpodobností inspirovala auty Rolls-Royce, naopak zadní světlomety připomínají Bentley. Na palubní desce zase najdeme dva displeje, které vypadají jako jeden. Odkud to známe? Přece z Mercedesu, podobně jako hodiny umístěné mezi průduchy klimatizace. O to, že si do interiéru můžete objednat různé druhy dřeva, kůže a tak podobně ani nemusí být řeč. Však také Aurus Senat není levná záležitost. Cena startuje na 18 milionech rublů, což je lehce přes šest milionů korun.

Pokud jste někdy Rusko navštívili, tak jistě víte, že benzinový osmiválec v zemi není vůbec nic vzácného. Ba naopak. Osmiválce či desetiválce jsou dennodenní realita, takže si dokážete představit, že v Aurusu Senat asi nebude naftový šestiválec. Pod kapotou je benzinový osmiválec o obsahu 4,4 litru. Výkon je 598 koní a 880 Nm točivého momentu. Zajímavostí však je, že Aurus má v útrobách i elektromotor, který krátkodobě dodá dalších 56 koní. Motor je vyvíjen NAMI a Porsche. Převodovka má 9 stupňů a samozřejmostí je pohon všech kol. Aurus Senat je pořádný kus auta, však na délku má 5 630 mm a rozvor činí 3 300 mm. A to si můžete objednat ještě delší verzi dlouhou 6 620 mm.

Aurus by svůj vůz chtěl brzy nabízet také na jiných trzích, jako je například Čína. Spekuluje se i tom, že by mohla dorazit čistě elektrická verze v roce 2021 až 2022.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze