Věděli jste, že v autě můžete mít na pár centimetrech až 700 mikroorganismů?

1
Věděli jste, že v autě můžete mít na pár centimetrech až 700 mikroorganismů?
Fotografie: renault.cz
  • Spousta majitelů aut se věnuje umývání exteriéru, ale údržba interiéru je možná ještě důležitější
  • V interiéru trávíme čas, pijeme kávu, vozíme děti i nákupy, takže je důležité se věnovat čištění všech částí

Celá řada řidičů pravidelně jezdí do myčky, ale zapomíná se věnovat důkladnému vyčištění interiéru vozidla. A proto se na volantu, řadicí páce nebo v zavazadlovém prostoru hromadí mnoho mikroorganismů. Učitelé školy bezpečné jízdy říkají, čemu bychom měli během čištění věnovat zvýšenou pozornost.

Mercedes-Benz EQC

Pravidelné mytí auta je důležitým prvkem zajišťujícím bezpečnost jízdy. Například čistá okna a zrcátka umožňují správné vyhodnocení dopravní situace. Mnozí řidiči se však spokojují s čištěním vnějších částí vozidla a čištění interiéru opomíjejí. Avšak výzkumy, které provedli vědci z britského Queen Mary University of London, ukazují, že na 6,5 centimetrech čtverečních povrchu volantu, řadicí páky nebo zadních sedadel je kolem 700 nebezpečných mikroorganismů. Nejvíce bakterií bylo zjištěno v zavazadlovém prostoru, kolem tisíce na 1,5 čtverečního palce jeho povrchu.

Automobil je místem, kde trávíme hodně času. A proto již alespoň z tohoto důvodu je třeba jej udržovat v čistotě. Je nemyslitelné, abychom neuklízeli doma po dobu několika měsíců a stejným způsobem bychom měli přistupovat k problematice péče o naše auto,“ říká Adam Knietowski, ředitel školy bezpečné jízdy Renault.

V průběhu čištění interiéru automobilu byste měli na mokro vyčistit všechny povrchy. Volant, přístrojovou desku, ale také méně patrná místa, zejména ta, která přicházejí do styku s potravinami, například držák na kelímek s kávou. Je nutno velmi důkladně vysávat koberečky a podlahu, ale také pravidelně čistit čalounění. Zvláštní pozornost věnujte dětským sedačkám a zavazadlovému prostoru, v němž často přepravujeme nákupy a další předměty.

Diskuze ke článku
Václav
Pokud budeme žít ve sterilním prostředí, tak náš imunitní systém zcela ochabne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze